Zuivel van vroeger

Nederland staat bekend als echt zuivelland en heeft een rijke geschiedenis op dit gebied. Maar door de jaren verandert er natuurlijk veel. Zo werd de melk voor de verkoop meestal niet verhit (gepasteuriseerd). En nog niet zo heel lang geleden reed de SRV-wagen nog bij je langs. We delen graag deze nostalgische weetjes met je. Leuk gespreksvoer voor een koffiemomentje met de bewoners!

De koe in het Nederlandse landschap

Al eeuwenlang zijn koeien een belangrijk onderdeel van de Nederlandse landbouw. Boeren hielden koeien niet alleen voor vlees, maar ook voor de melk. De reden hiervoor is dat veel gebieden te nat waren om graan te verbouwen. Maar voor gras, en dus voor koeien, was het land wel geschikt. De melk werd gebruikt om verschillende zuivelproducten te maken, zoals boter, kaas, karnemelk en yoghurt. En dat doen we nog steeds. Al is er natuurlijk veel veranderd en gemoderniseerd. Denk aan melkmachines en koeling. Door de toenemende aandacht voor duurzaamheid en technologische ontwikkelingen is de zuivelindustrie in Nederland volop in beweging.

De melkboer en de SRV-wagen

Er was een tijd dat de melkboer langs de huizen ging met paard en wagen, of met een soort bakfiets. Toen het gemotoriseerd vervoer opkwam veranderde dat. Veel melkboeren kwamen voortaan aan huis met een soort busje vol zuivelproducten. In de jaren ‘60 en ‘70 ontstond een nieuw concept: de SRV-wagen, een supermarkt op wielen. De SRV-wagen reed langs verschillende wijken en dorpen en verkocht allerlei producten, waaronder zuivel. Het aantal SRV-wagens is in de loop der jaren afgenomen, maar er zijn nog steeds enkele actieve SRV-ondernemers die deze nostalgische winkelervaring in stand houden.

Zowel de melkboer als de SRV-wagen wekken vaak gevoelens van nostalgie op bij mensen die zich de tijd herinneren waarin deze diensten heel gebruikelijker waren. Wie van de bewoners kan zich dit nog goed voor de geest halen? Laat ze eens gezellig met elkaar herinneringen hierover ophalen.

Voedselveiligheid voor iedereen

Rauwe melk is melk die rechtstreeks van de koe komt, zonder dat deze eerst is verhit. Dit brengt risico’s met zich mee omdat bepaalde bacteriën ook van melk houden en deze kunnen bederven. Daarom pasteuriseren we de melk tegenwoordig.

Dit betekent dat melk kortstondig wordt verhit om schadelijke bacteriën te doden, zonder dat dit al te veel invloed heeft op de smaak en voedingswaarde van de melk. Het pasteuriseren maakt de melk langer houdbaar.

Chocolademelk

Melk drinken we al heel lang, maar hoe zit dat met chocolademelk? Wist je dat de eerste chocolademelk niet van melk was gemaakt? Van oudsher komt het drankje uit Mexico, waar de oorspronkelijke bevolking eeuwen geleden al cacao mengde met water en chili. Toen ontdekkingsreizigers cacao meenamen naar Europa werd er op een gegeven moment melk (en suiker) toegevoegd. In 1932 werd Chocomel geïntroduceerd. En van dit drankje kunnen we tot op de dag van vandaag nog steeds genieten! De ontwikkeling stond in de tussentijd niet stil: inmiddels kun je ook plantaardige chocomelk, dark chocomel en zelfs lactosevrije chocomel kopen. Voor iedereen wat wils. En een warme chocomel op een regenachtige dag is nooit uit de tijd, dat zullen de bewoners met je eens zijn!

Sta dus eens stil bij de rijke geschiedenis van zuivel als je geniet van yoghurt bij het ontbijt of een kop warme chocolademelk op een regenachtige dag. Wie weet, geniet je er dan nog meer van.

Cookies op Voeding in de Zorg

Om je de best mogelijke ervaring op onze website te kunnen bieden maken we gebruik van cookies. Door deze te accepteren geef je ons toestemming om deze cookies te plaatsen. Wil je liever niet alle soorten cookies toestaan? Dan kun je zelf je cookievoorkeuren aanpassen. Je kunt je voorkeuren natuurlijk ook altijd op een later moment wijzigen. Meer informatie vind je in ons Privacy Statement.

Cookievoorkeuren aanpassen