Zuivel in het ziekenhuis

Als voedingsmedewerker in het ziekenhuis geef je de patiënten vast regelmatig melk en melkproducten. Maar waarom is zuivel zo populair in het ziekenhuis? Daar zijn verschillende redenen voor. Benieuwd welke dat zijn? Je leest het hier!

  1. Veel eiwitten

Patiënten in het ziekenhuis hebben over het algemeen meer eiwitten nodig. Dit heeft verschillende oorzaken. Zo verbruikt een patiënt door het ziek zijn veel energie en eiwitten. Ook kan het zijn dat een patiënt minder eet en dus te weinig eiwitten binnenkrijgt. Eiwitten dragen bij aan de groei en instandhouding van spiermassa. Zuivel bevat van nature eiwitten.

  1. Lekker tussendoortje

Zuivel is er in verschillende vormen en smaken en daardoor is het een uitstekend (en ook nog eens heel lekker) tussendoortje. Kies bijvoorbeeld voor yoghurt of kwark of serveer een glas melk of karnemelk. Heeft een patiënt moeite met eten, maar kan hij of zij wel voldoende drinken? Geef dan vloeibare zuivel. Op deze manier krijgt de patiënt calcium, eiwitten en fosfor binnen, zonder dat hij of zij grote hoeveelheden hoeft te eten.

  1. Prima bij de maaltijd

Een glas melk of karnemelk kan bij iedere maaltijd. We zijn gewend om zuivel te serveren bij het ontbijt of de lunch, maar bij het diner smaakt het ook prima. Lekker en het bevat van nature eiwitten!

  1. In een handomdraai

Ook belangrijk: het gemak van zuivel! Geen ingewikkelde, tijdrovende bereidingen. Zelfs op drukke dagen kun je de patiënten laten genieten van een zoet of fris zuiveltussendoortje. Schenk je vandaag chocolademelk uit of kies je voor kwark met een smaakje? Wat je keuze ook is, de patiënten krijgen in een handomdraai een lekker tussendoortje, dat ook nog eens eiwitten bevat.

  1. Verfrissend

Veel patiënten hebben behoefte aan iets zuurs of verfrissends. Je kunt een glas karnemelk of een glas drinkyoghurt met limoen. Goed om te weten: een zuur melkproduct produceert geen of veel minder slijm. Bij patiënten die hier last van hebben zijn zure melkproducten aan te raden (lees ook: fabels en feiten bij klachten).

Meer weten over het bewaren van zuivel? Lees dan ook: Zuivel goed bewaren.

Cookies op Voeding in de Zorg

Om je de best mogelijke ervaring op onze website te kunnen bieden maken we gebruik van cookies. Door deze te accepteren geef je ons toestemming om deze cookies te plaatsen. Wil je liever niet alle soorten cookies toestaan? Dan kun je zelf je cookievoorkeuren aanpassen. Je kunt je voorkeuren natuurlijk ook altijd op een later moment wijzigen. Meer informatie vind je in ons Privacy Statement.

Cookievoorkeuren aanpassen