Het is bijna lente! Dat betekent dat de koeien weer naar buiten gaan. Wist je dat het verse gras invloed heeft op de smaak van zuivel? We leggen uit hoe dat zit én geven wat lekkere lentezuivel suggesties voor jou en de bewoners.
Koeien naar buiten
Rond de eerste lentedag is het zo ver: dan mogen de koeien weer naar buiten. Als het weer het toelaat tenminste. Het lijken wel kinderen op hun eerste schooldag, want ze zijn niet gewend om zo veel ruimte om zich heen te hebben. Ze moeten ook wennen aan alle nieuwe indrukken, daarom zijn er ook koeien die juist heel bedachtzaam hun nieuwe territorium betreden. Zo springen sommige koeien in het rond terwijl andere dames eerst rustig rondkijken.
Tip: Misschien is er in de buurt een boerderij waar je dit typische lentetafereel kunt bekijken met de bewoners.
Vers gras
Zodra de koeien weer naar buiten gaan staat er vers gras op het menu. Al dat malse gras heeft invloed op de samenstelling en de smaak van de melk én op producten die van die melk worden gemaakt.
Grasboter
Grasboter wordt gemaakt in de periode dat koeien in de wei lopen. Dankzij het gras is het melkvet anders van samenstelling, waardoor deze boter onder andere beter smeerbaar is.
Weidekaas
Dit is kaas die wordt gemaakt van melk van koeien die buiten grazen. Dat ze gras eten zorgt voor een andere samenstelling van de kaas, die voller van smaak is. Ook heeft deze kaas een andere kleur. Dat zit zo: de kleur van de kaas wordt mede bepaald door de hoeveelheid caroteen. Dit is een geelbruine stof en is een provitamine A. Een melkkoe zet het geelkleurende caroteen minder goed om in de kleurloze vitamine A. In gras zit veel caroteen. Krijgt een koe veel gras binnen, dan zal het melkvet een gele kleur hebben en de boter en de kaas dus ook. Weidekaas of (vers)graskaas is daarom wat geler van kleur.
Inspiratie voor de lente
Krijg je zin om iets lekkers te maken voor de bewoners? Zet dan eens de volgende simpele bijgerechtjes op het menu en zorg voor een lentesfeer op tafel:
-
Zelfgemaakte kruidenboter
Koop je vaak kant- en klare kruidenboter? Zonde! Je kunt het namelijk makkelijk zelf maken. Neem als basis grasboter en voeg verse kruiden toe. Het is extra leuk om die verse kruiden zelf te kweken in een grote bak in de vensterbank. Zo haal je de lente echt in huis!
-
Bieslook dipsaus
Maak een lekkere dipsaus en serveer er groenten bij. Een heerlijk frisse lentesnack voor tussendoor. Lees het recept.
-
Groene lentesmoothie
Maak een lekkere groente smoothie. Gebruik hiervoor kwark, banaan en komkommer als basis. Bekijk het recept.