Zuivel goed bewaren

Kun je yoghurt die over de houdbaarheidsdatum is nog wel of niet meer eten? En wat zegt de THT-datum op melkproducten nou precies? Zeker met een vers product als zuivel wil je geen risico’s nemen. Daarom zochten wij de belangrijkste dingen die je moet weten over het goed bewaren van zuivel voor je uit.

De THT-datum op zuivel

Zuivelproducten zoals kwark, melk en yoghurt hebben een THT-datum (Ten minste Houdbaar Tot). Deze datum geeft aan dat het product in een ongeopende verpakking en bewaard volgens de voorschriften tot en met de betreffende datum van goede kwaliteit is. Hoewel de kwaliteit van het product na de THT-datum achteruit kan gaan, kun je het product vaak nog wel veilig eten of drinken. Hoe je dat kunt weten? Door je zintuigen te gebruiken. Als het product er nog goed uitziet en normaal ruikt, kun je er een beetje van proeven. Is de smaak nog goed? Dan kun je het met een gerust hart eten of drinken. Bij twijfel, niet doen!

Geopende zuivelverpakkingen

Heb je een zuivelproduct geopend, dan kun je het nog een aantal dagen in de koelkast bewaren. Let wel op, dit verschilt per zuivelproduct. Volgens het voedingscentrum kwark en yoghurt kun je ongeveer 5 tot maximaal 7 dagen bewaren als het geopend is. Voor melk is de bewaartijd zo’n 3 tot 5 dagen. Maar het belangrijkst is dat je goed je zintuigen te gebruiken om dit te beoordelen.

Kortere houdbaarheid

Het is goed om zuivelproducten zo kort mogelijk uit de koelkast houden. Hoe langer een product in een hogere temperatuur staat, hoe meer kans je hebt op een snellere bacterie- en schimmelvorming. Pak je voor jezelf of voor de bewoners een glas melk? Zet het pak daarna het liefst direct terug in de koelkast. Elk uur dat een pak melk buiten de koelkast staat, verkort de houdbaarheid met 1 dag.

Zuivel in de koelkast

Op welke plek in de koelkast je zuivel bewaart, maakt niet zoveel uit. Belangrijker is de temperatuur van de koelkast. De ideale temperatuur is 4 graden Celcius. In Nederland heeft een kwart van de huishoudens de koelkast op 7 graden Celsius staan volgens het Voedingscentrum. En dat is slecht nieuws. Want hoe hoger de koelkasttemperatuur, hoe sneller bacteriën en schimmels kunnen uitgroeien. Sluit daarom ook altijd de koelkastdeur weer zo snel mogelijk.

Cookies op Voeding in de Zorg

Om je de best mogelijke ervaring op onze website te kunnen bieden maken we gebruik van cookies. Door deze te accepteren geef je ons toestemming om deze cookies te plaatsen. Wil je liever niet alle soorten cookies toestaan? Dan kun je zelf je cookievoorkeuren aanpassen. Je kunt je voorkeuren natuurlijk ook altijd op een later moment wijzigen. Meer informatie vind je in ons Privacy Statement.

Cookievoorkeuren aanpassen