Zuivel en vezels: vrienden of vijanden?

Geef jij de bewoners een glas melk bij de lunch? Misschien heb je dan weleens gehoord dat je zuivel niet mag combineren met andere vezelrijke voedingsmiddelen, zoals volkorenbrood. Hoe zit het nou precies? Tijd om de literatuur over interacties tussen verschillende voedingsstoffen in te duiken!

Fytinezuur of fytaat
Volkorenproducten bevatten fytinezuur, ook wel fytaat genoemd. Deze stof komt van nature voor in veel voedingsmiddelen. Naast granen zit het ook in peulvruchten, zaden en noten. Fytinezuur in de voeding beïnvloedt de opname van mineralen, waaronder calcium.

Calcium en fytinezuur

Uit studies bij gezonde personen met een normale voeding blijkt de wisselwerking tussen calcium en fytinezuur veel minder duidelijk. Waarschijnlijk komt dit doordat vezelrijke voeding vaak ook meer calcium en stoffen die de calciumopname bevorderen, bevat. Het is daardoor onwaarschijnlijk dat de combinatie van calcium en fytinezuur bij een normale, gevarieerde voeding tot een calciumtekort zal leiden.

IJzer, fytinezuur en vitamine C

Fytinezuur heeft ook invloed op de ijzeropname. Bij bepaalde groepen kan dit voor problemen zorgen. Bijvoorbeeld voor jongvolwassenen en vrouwen in de vruchtbare leeftijd, vooral als zij weinig vlees eten. Volgens het Voedingscentrum doen zij er goed aan bij elke maaltijd groente en fruit te eten vanwege vitamine C. Vitamine C draagt namelijk bij tot de verbetering van de opname van ijzer.

Overige wisselwerkingen

Er zijn nog meer wisselwerkingen tussen voedingsstoffen. Zo verhoogt vitamine D de calciumopname in de botten en werken zink en koper samen, bijvoorbeeld als het gaat om de huid, haren en het immuunsysteem.

Gevarieerde voeding

Wees je ervan bewust dat een gevarieerde voeding stoffen bevat die de opname bevorderen én stoffen die de opname remmen. In de adviezen van het Voedingscentrum is al rekening gehouden met de Nederlandse eetgewoonten en de effecten die voedingsstoffen op elkaar hebben. Een gevarieerde voeding is belangrijk voor de juiste balans tussen stoffen die de opname bevorderen en remmen.

Een glas melk bij de lunch kan dus gewoon! Het gaat erom dat de bewoners gevarieerd eten!

Stel je vraag!

Heb je een vraag over de wisselwerking tussen voedingsstoffen? Stel deze dan op onze Facebookpagina.

 

Cookies op Voeding in de Zorg

Om je de best mogelijke ervaring op onze website te kunnen bieden maken we gebruik van cookies. Door deze te accepteren geef je ons toestemming om deze cookies te plaatsen. Wil je liever niet alle soorten cookies toestaan? Dan kun je zelf je cookievoorkeuren aanpassen. Je kunt je voorkeuren natuurlijk ook altijd op een later moment wijzigen. Meer informatie vind je in ons Privacy Statement.

Cookievoorkeuren aanpassen