Yoghurt en kwark: wat is eigenlijk het verschil?

Yoghurt en kwark vormen beiden een goede basis voor een lekker ontbijtje of tussendoortje. Je kunt ze ook eindeloos combineren met fruit, havervlokken of notenmix. Qua uiterlijk en smaak lijken kwark en yoghurt best op elkaar. Maar wat zijn nu eigenlijk de verschillen tussen yoghurt en kwark? We zetten het voor je op een rij. 

De hoeveelheid eiwit  

In kwark zit meer eiwit. Met een schaaltje halfvolle kwark krijg je gemiddeld zo’n 11 gram eiwit binnen. Bij een schaaltje halfvolle yoghurt is dat zo’n 6 gram. Bewoners met een hoge eiwitbehoefte? Zet ze een lekker schaaltje kwark voor, en varieer lekker met wat fruit voor extra smaak en voedingsstoffen. 

Melkzuurbacteriën

Zowel kwark als yoghurt worden gemaakt met melk. De melk wordt aangezuurd door melkzuurbacteriën. In yoghurt zitten altijd 2 soorten melkzuurbacteriën met deze lastige namen: Lactobacillus bulgaricus en Streptococcus thermophilus. Zonder deze 2 soorten bacteriën mag het geen yoghurt heten, dat staat zelfs in de warenwet. 

Bij het maken van kwark worden van oudsher andere bacteriën gebruikt dan bij yoghurt. Daarna wordt de melk ingedikt door stremming. Wanneer de melk wordt uitgelekt blijft een dik vloeibaar, friszuur en romig product over. Dit product is kwark. In België noemen ze kwark dan ook gewoon verse kaas! 

De structuur 

Deze kan je waarschijnlijk wel raden: kwark is dikker of lobbiger dan yoghurt. Daardoor verschilt ook het zogeheten ‘mondgevoel’. Het verschil in dikte ontstaat tijdens het bereidingsproces.  

Plantaardige varianten 

Tegenwoordig zijn er ook veel plantaardige alternatieven voor yoghurt en kwark. Deze worden ook gemaakt met melkzuurbacteriën. Alleen wordt er natuurlijk geen koemelk gebruikt, maar wordt soja als basis gebruikt. Een schaaltje plantaardige variantie op yoghurt bevat ongeveer net zoveel eiwit als een schaaltje yoghurt van koemelk.   

Gezondheidsvoordelen  

Eiwitten dragen bij aan de groei en instandhouding van spiermassa. Daarnaast spelen ze ook een belangrijke rol bij de aanmaak en instandhouding van sterke botten. Ook bevatten kwark en yoghurt van nature veel calcium en fosfor. Daarnaast bevat het vitamine B2 en B12.  

Schijf van Vijf  

Magere en halfvolle yoghurt en kwark zonder toegevoegde suiker staan in de Schijf van Vijf. Gebruik gezoete of volvette yoghurt of kwark daarom niet te vaak. Het Voedingscentrum geeft aan dat je af en toe iets buiten de Schijf van vijf kunt kiezen. Voor iets kleins geldt dat dit maximaal één keer per dag mag. Eén keer per week kun je kiezen voor echt iets lekkers. Je hoeft dus niet altijd nee te zeggen tegen de volvette kwark of yoghurt met honing.  

Variëren met yoghurt en kwark  

Ga je helemaal voor gezond? Serveer dan magere of halfvolle yoghurt of kwark met fruit uit het seizoen en (ongezoete) muesli als heerlijk ontbijtje of gezond tussendoortje. Misschien een tikje minder gezond, maar wel super om de bewoners eens mee te verwennen is een heerlijke kwarktaart. Bekijk in deze video hoe je gemakkelijk een kwarktaart maakt.  

Cookies op Voeding in de Zorg

Om je de best mogelijke ervaring op onze website te kunnen bieden maken we gebruik van cookies. Door deze te accepteren geef je ons toestemming om deze cookies te plaatsen. Wil je liever niet alle soorten cookies toestaan? Dan kun je zelf je cookievoorkeuren aanpassen. Je kunt je voorkeuren natuurlijk ook altijd op een later moment wijzigen. Meer informatie vind je in ons Privacy Statement.

Cookievoorkeuren aanpassen