In de winter heb je zin een lekkere warme kop chocolademelk. Maar wist je dat je veel meer melk- en melkproducten kunt verwarmen? We leggen uit hoe het zit.
Eiwitten en calcium gaan niet verloren als je zuivel verhit
Wist je dat je zuivel prima kunt verwarmen zonder dat er eiwitten en calcium verloren gaan? Verwarmen heeft geen effect op de voedingswaarde van melk- en melkproducten. Dat is goed nieuws! Warme zuivel kan namelijk een mooie manier zijn om bewoners extra zuivel binnen te laten krijgen. Het Voedingscentrum adviseert ouderen vanaf 50 jaar om dagelijks 3 tot 4 porties melk en melkproducten te nuttigen. Geef de bewoners zo nu en dan een kop warme chocolademelk tussen de middag of warme melk met anijs voor het slapen gaan.
Yoghurt of kwark verwarmen kan!
Wist je dat je yoghurt en kwark ook kunt verwarmen? Yoghurt en kwark kun je goed gebruiken als alternatief voor kookroom tijdens het bereiden van een maaltijd. Let er met deze zuivelproducten wel op dat het niet gaat schiften wanneer je het warm maakt en zorg ervoor dat deze producten niet meekoken.
Melk opschuimen doe je het best met volle melk
Je kent ze wel, die prachtige cappuccino’s die je krijgt in een koffietentje. Probeer jij dit ook wel eens na te maken voor jezelf of voor de bewoners? Geheime tip van onze barista: probeer het de volgende keer met volle melk! Het vet en de eiwitten in de volle koemelk zorgen ervoor dat je een perfecte schuimkraag krijgt. Eiwitten zorgen namelijk voor stabiliteit in het schuim. Het vet maakt de schuim lekker lobbig. Melk opschuimen met magere melk zorgt ervoor dat het erg gaat schuimen met veel lucht, en zo krijg je niet die mooie dikke schuimlaag die je wilt. Leuk om zelf eens te proberen!
Melk opwarmen: in de magnetron of in een pan?
Wist je dat je ook prima melk kunt opwarmen in de magnetron? Let er wel op dat je tussendoor roert en er goed op let dat de temperatuur van de melk niet te hoog oploopt. Melk opwarmen in de magnetron is vooral handig voor kleine hoeveelheden, zoals een beker. Maak je melk warm voor een hele woongroep? Kies dan voor een pan! Zet het vuur laag en verwarm de melk rustig op. Vergeet ook hier niet te roeren.
Thee met warme melk is een prima combinatie
In Engeland drinken ze in de middag graag sterke, zwarte thee met mélk. Heb je ooit gehoord dat de combinatie van thee en zuivel eigenlijk niet optimaal is? Dit is niet waar! Tannine, een stofje dat in thee zit, vermindert in tegenstelling tot wat mensen denken niet de opname van calcium. Doe dus gerust een scheutje melk in de thee!