Wat zit er in zuivel?

Magere en halfvolle melk, 30+ kaas, karnemelk, magere en halfvolle yoghurt passen in een gezond voedingspatroon. Zuivel staat dan ook in de Schijf van Vijf. En dat is niet zo vreemd, want uit VCP blijkt dat we meer dan 20% van de hoeveelheid calcium, fosfor, jodium, zink en vitamines A, B2 en B12 binnenkrijgen via zuivel. Goed om eens uit te zoeken waarom deze voedingsstoffen zo belangrijk zijn en wat je mist als je zuivel laat staan.

Eiwitten

Bij eiwitten denk je misschien aan het witte van een ei. Helemaal niet gek, want daarin zit eiwit. Maar dat is niet de enige bron van eiwit. Grappig detail: ook eigeel bevat eiwit. Zuivel is ook van nature rijk aan eiwit. Eiwitten leveren energie, maar zijn vooral de bouwstenen van ons lichaam. Ze hebben verschillende functies. Zo spelen eiwitten een rol bij de botaanmaak en dragen ze bij aan de groei en het in stand houden van spiermassa.

Vitamine B2

Vitamine B2 heet ook wel riboflavine en is een belangrijke vitamine. Vitamine B2 draagt bij aan de vermindering van vermoeidheid. Deze vitamine ondersteunt ook het energieniveau en ondersteunt de instandhouding van slijmvliezen.

Vitamine B12

Vitamine B12 is een veelzijdige vitamine, die alleen voorkomt in producten van dierlijke herkomst. Zuivel bevat van nature vitamine B12. Deze vitamine draagt bij aan de normale werking van het immuunsysteem en het zenuwstelsel. Vitamine B12 is ook goed voor de gemoedstoestand en draagt bij aan de vermindering van vermoeidheid.

Calcium

Calcium wordt ook wel kalk genoemd. Je ken het waarschijnlijk van een ouderwets krijtje, waarmee je op een bord schrijft. Krijt kun je natuurlijk niet eten, maar zuivel wel. Dat bevat van nature calcium. Dit mineraal is nodig voor de instandhouding van de botten. Het draagt ook bij aan de normale werking van de spieren én het zenuwstelsel.

Fosfor

Fosfor is een wat minder bekend mineraal en je denkt er misschien niet meteen aan dat het in eten en drinken zit. Toch komt het in veel voedingsmiddelen voor. Ook zuivel bevat van nature fosfor. Dit mineraal draagt bij aan de instandhouding van de tanden. Ook ondersteunt fosfor het energieniveau.

Jodium

Jodium verdient extra aandacht, want het is best lastig om voldoende van dit mineraal binnen te krijgen. Jodium komt van nature voor in zuivel en is goed voor de concentratie en het geheugen. Ook zorgt het voor de instandhouding van een normale huid.

Variatie is belangrijk

Zuivel bevat verschillende voedingsstoffen. Om alle voedingsstoffen die je dagelijks nodig hebt binnen te krijgen, is het belangrijk om volop te variëren. Varieer met zuivel (melk, karnemelk, yoghurt en kwark), maar ook met alle andere basisvoedingsmiddelen. Zo zorg je ervoor dat de bewoners en jijzelf alles binnenkrijgen wat jullie nodig hebben.

Meer leren over voedingsstoffen en gezonde voeding? Doe onze e-learning: ‘De basis van voeding’.

 

 

Cookies op Voeding in de Zorg

Om je de best mogelijke ervaring op onze website te kunnen bieden maken we gebruik van cookies. Door deze te accepteren geef je ons toestemming om deze cookies te plaatsen. Wil je liever niet alle soorten cookies toestaan? Dan kun je zelf je cookievoorkeuren aanpassen. Je kunt je voorkeuren natuurlijk ook altijd op een later moment wijzigen. Meer informatie vind je in ons Privacy Statement.

Cookievoorkeuren aanpassen