Veel ouderen in de zorg krijgen te maken met kauw- en slikproblemen. Deze bewoners hebben vaak net wat meer aandacht nodig als het gaat om eten en drinken. Welke zuivelsoorten kun je serveren en welke IDDSI hebben de verschillende producten? Wij hebben de meest gestelde vragen over zuivel bij kauw- en slikproblemen op een rijtje gezet voor je.
1. Waarom is zuivel geschikt voor mensen met kauw en slikproblemen.
Zuivelproducten zijn geschikt voor mensen met kauw- en slikproblemen omdat de consistentie van zuivel wisselt. Je kunt dus kiezen voor een vorm van zuivel die het beste gaat. Daarnaast is zuivel van nature een bron van verschillende voedingsstoffen zoals calcium en eiwitten. Calcium draagt bij aan de instandhouding van sterke botten en eiwitten dragen bij tot de instandhouding van de spiermassa.
2. Welke zuivelproducten hebben welk IDDSI niveau*?
IDDSI staat voor International Dysphagia Diet Standardisation Initiative. Een hele mond vol, maar erg nuttig. Het doel van IDDSI is namelijk om het eten en drinken veiliger te maken voor mensen met slikproblemen. Daarnaast zorgt de IDDSI ervoor dat iedereen dezelfde taal spreek als het gaat over de diktes van eten en drinken. Omdat zuivel voorkomt in verschillende consistenties verschilt de IDDSI ook. Zo kom je tot de volgende verdeling van dikte:
• IDDSI 0 – Stroomt als water
Voorbeeld: Melk
• IDDSI 1 – Net iets dikker dan water
Voorbeeld: karnemelk, koude volle chocolademelk
• IDDSI 2 – Drinkbaar uit een beker
Voorbeeld: magere yoghurt, kefir, milkshake
• IDDSI 3 – Kan met een lepel gegeten worden
Voorbeeld: volle yoghurt, vla
• IDDSI 4 – Glad zonder klontjes
Voorbeeld: kwark
3. Kan het zijn dat het per merk verschilt welke IDDSI een product heeft?
Ja, dat kan. Het ene merk drinkyoghurt kan een IDDSI 1 hebben, terwijl het andere een IDDSI 2 heeft. Gelukkig is een IDDSI-index. Daarin kun je precies zien welk product welke IDDSI heeft. Bekijk de IDDSI-index hier.
4. Kun je variëren met zuivel?
Ja zeker! Je kunt volop variëren met zuivel. Let hierbij wel goed op dat je rekening blijft houden met het IDDSI-niveau.
• Blenden
Mix je zuivelproduct met wat fruit in een blender. Zorg ervoor dat het fruit goed geblend is, zodat er geen stukjes blijven hangen. Meng je de verschillende soorten fruit apart, dan heb je een mooi kleurenpalet aan smaak. Zo kun je in een kommetje variëren met smaak en kleur.
• Siroop
Voeg een siroop toe aan het zuivelproduct. Denk aan karamel, vanille of hazelnoot. Ook broodbeleg kun je mengen met een zuivelproduct. Wat dacht je van yoghurt gemengd met jam, pindakaas of hazelnootpasta?
• Milkshake
Meng roomijs, melk, fruit en/of een siroopje in een blender en je hebt een heerlijke milkshake.
• Koken met IDDSI
Er zijn ook veel recepten met zuivel die je kunt gebruiken voor een ontbijt, lunch of diner. Wij delen de lekkerste recepten in ons nieuwe kookboekje! Download het IDDSI-kookboekje hier.
Wil je meer weten over IDDSI? Hier lees je vier feiten over IDDSI.