Je voelt je fit als je voldoende beweegt (waaronder sporten), voldoende slaapt en natuurlijk gezond eet. In de Schijf van Vijf staat welke voedingsmiddelen goed voor je zijn. Zuivel is er daar één van, omdat het bijdraagt aan de inname van goede voedingsstoffen, zoals vitamine en mineralen (link). Eén van de vitamines die van nature voorkomt in zuivel, is vitamine B12. Deze vitamine zit alleen in dierlijke producten en draagt bij aan de normale werking van het immuunsysteem. Juist nu wil je dat jijzelf en de bewoners fit blijven. Wij maakten een lijstje van 3 zuivelproducten die vitamine B12 bevatten.
Kwark
Kwark is er in verschillende soorten en smaken. Zo ken je waarschijnlijk de naturel kwarksoorten in een magere, halfvolle en volle variant. Daarnaast tref je in de schappen ook kwark aan met een twist of een smaakje. Bij een portie van 150 gram bevat Campina magere milde kwark (naturel) 0,7 microgram vitamine B12. Met één schaaltje krijg je een kwart van de dagelijkse behoefte binnen!
Melk
Veel bewoners zijn van jongs af aan gewend om dagelijks een glas melk te drinken. Een goede gewoonte! Melk bevat namelijk van nature jodium en dat draagt bij aan de normale groei van kinderen. In melk zit ook van nature vitamine B12 dat bijdraagt tot de normale werking van het immuunsysteem. Dit is in alle levensfase van belang. Per portie van 200 ml bevatten magere, halfvolle en volle melk 0,8 microgram vitamine B12.
Yoghurt
Ook yoghurt draagt bij aan de totale inname van vitamine B12. Magere, halfvolle en volle yoghurt bevatten 0,6 microgram vitamine B12 per portie van 150 gram.
Lekker variëren
Om ervoor te zorgen dat jij en de bewoners voldoende vitamine B12 via de voeding binnenkrijgen, is het belangrijk om goed te variëren met eten en drinken. Dus ook met zuivel. Dit kun je natuurlijk doen door afwisselende zuiveltoetjes aan te bieden, maar ook met de tussendoortjes kun je heel goed variëren. Kies voor een schaaltje yoghurt met honing en noten of een glas een karnemelk met een beetje siroop.