Heb je het over suiker dan denk je al snel aan suiker uit de suikerpot. Logisch! Maar er bestaan nog veel meer soorten. In zuivel zit van nature bijvoorbeeld melksuiker oftewel lactose. Suiker en zuivel gaan heel goed samen.
Suikersoorten
Suiker komt voor in verschillende vormen. Het is misschien een gekke vergelijking, maar je zou suiker kunnen zien als legoblokjes.
- Je hebt suikersoorten die bestaan uit één blokje. Dat zijn de zogenaamde monosachariden, zoals glucose of fructose (vruchtensuiker).
- Suiker uit de suikerpot bestaat uit twee blokjes: glucose én fructose. Melksuiker bestaat ook uit twee blokjes: glucose én galactose.
- Er zijn ook polysachariden. Dat zijn meerdere blokjes aan elkaar. Een voorbeeld hiervan is zetmeel.
Van nature
Van nature zit er dus melksuiker (lactose) in melk. De meeste mensen kunnen lactose afbreken met een hulpstof, een enzym. In dit geval gaat het om het enzym lactase. Maar sommige mensen hebben geen of weinig lactase in de darm. Zij kunnen last krijgen van lactose-intolerantie. De melksuiker wordt dan niet goed afgebroken en blijft achter in de darm.
Toegevoegd suiker
Voorheen werd ook regelmatig suiker toegevoegd aan zuivelproducten (dus naast het lactose wat al van nature in zuivel zit). Nederlandse zuivelondernemingen hebben afgesproken om de hoeveelheid toegevoegd suiker in zuiveldranken en toetjes te verminderen. Daardoor is de hoeveelheid toegevoegd suiker in de afgelopen jaren geleidelijk gedaald. Het is goed dat suikerreductie geleidelijk plaatsvindt, omdat mensen dan langzaam wennen aan de minder zoete smaak. Zo kan worden voorkomen dat iemand zelf suiker aan het product toevoegt of kiest voor een ander product.
Zoetstoffen
Ook zoetstoffen worden gebruikt om zuivelproducten een zoete smaak te geven. Er bestaan veel verschillende zoetstoffen. Met name de intensieve zoetstoffen zijn vele malen zoeter dan suiker. Sommige zoetstoffen zijn wel meer dan 30.000 keer zo zoet!