In de zomer heb je extra zin in luchtige toetjes! Je kent ze vast wel, die luchtige lekkere toetjes in allerlei smaken in het zuivelschap van de supermarkt. Gaat er geen belletje rinkelen? Dan zegt de naam ‘zacht en luchtig’ je misschien wel wat. Vraag jij je ook wel eens af hoe deze producten worden gemaakt? En hoe maak je zelf een lekker luchtig toetje?
Het productieproces van luchtige toetjes
Voor het maken van luchtige toetjes heb je ten eerste melk als basis ingrediënt nodig. Daar wordt vervolgens suiker en bindmiddel aan toegevoegd. Voor een luchtige pudding wordt er zetmeel gebruikt, maar ga je voor een luchtige structuur dan wordt opklopmiddel gebruikt. De mix van melk, suiker, bindmiddel en opklopmiddel wordt verhit. De melk wordt gepasteuriseerd wat schadelijke bacteriën doodt. Na het verhitten en het pasteuriseren van de mix wordt de smaak en de kleur bepaald. Er worden aroma’s en kleurstoffen toegevoegd.
Als het geheel is afgekoeld kan het worden opgeklopt. Doe je dit met slagroom dan gaat de lucht er snel weer uit. Hoe houden ze de toetjes wel zo lang luchtig? Dat komt door het opklopmiddel dat aan het begin van het proces is toegevoegd. Dit vormt een beschermend laagje om de luchtbelletjes heen. Hierdoor gaan de luchtbelletjes na het opkloppen niet kapot en blijft het toetje lekker lang luchtig
Lekkere luchtige toetjes maken
Tijdens de warme zomerdagen hebben de bewoners misschien minder zin in een schaaltje kwark of yoghurt. Dan is een luchtig toetje een lekkere vervanger. Je kunt de toetjes namelijk ook zelf wat luchtiger maken. We geven je drie lekkere toetjes ideeën:
- Een schaaltje luchtige kwark op een warme dag? Klop dan de kwark op met een beetje halfvolle melk. Voeg een lekkere smaakmaker toe zoals vlierbloesem sap of wat honing. Even goed doorroeren met een garde of een mixer en klaar! Met wat vers fruit erbovenop maak je het mooi af.
- Ook een heerlijke en vrolijke favoriet: Eton mess met kiwi. Vernoemd naar de Britse jongensschool Eton waar dit toetje traditioneel werd gegeten tijdens een jaarlijkse schoolwedstrijd. Eton mess is een mix van vier ingrediënten die heel erg lekker zijn. Je mengt voor dit toetje vers fruit, vla, knapperige stukjes luchtige meringue en slagroom in een kommetje of glas. Het recept vind je hier.
- Maak eens Haagse bluf, een bekend toetje van vroeger. Het heet zo omdat het grotendeels uit lucht bestaat! Dat kan dan wel zo zijn, maar dat maakt het niet minder lekker! Gebruik het liefst gepasteuriseerd eiwit om salmonellabacteriën uit de buurt te houden. Haagse bluf en andere recepten vind je in de gratis te downloaden Pimp je Toetje gids op de website!