Kwark is een bekend zuivelproduct en je eet het waarschijnlijk zonder erbij na te denken. Wat is kwark eigenlijk? Je denkt misschien aan een soort dikke yoghurt. Maar wist je dat kwark eigenlijk geen yoghurt is maar een verse kaas? Bovendien is kwark van nature een bron van eiwitten en andere belangrijke voedingstoffen. Die zorgen er mede voor dat het lichaam sterk blijft. Vooral voor oudere bewoners is kwark dus een goede keuze als onderdeel van ontbijt, tussendoortje of toetje!
Wat is kwark?
Kwark is melk die wordt aangezuurd met melkzuurbacteriën. Daarna wordt de melk ingedikt door stremming. Wanneer de melk wordt uitgelekt blijft een dik vloeibaar, friszuur en romig product over. Dit product is kwark. Grappig feitje: in België noemen ze kwark ook gewoon verse kaas!
Wat zit er in kwark?
Kwark bevat van nature verschillende belangrijke voedingstoffen. In 1 schaaltje (150 gram) zit:
Volle kwark: 177 kcal 12 gram vet 7,8 gram verzadigd vet 5,5 gram koolhydraten 11,25 gram eiwit
|
Halfvolle kwark:
116 kcal 4,8 gram vet 3,2 gram verzadigd vet 6 gram koolhydraten 11,25 gram eiwit |
Magere kwark
77 kcal 0 gram vet 0 gram verzadigd vet 5,7 gram koolhydraten 12,6 gram eiwit |
*bron: Nevo tabel
Ook bevat kwark van nature verschillende vitamines en mineralen zoals calcium, fosfor, vitamine B2 en vitamine B12. Calcium draagt bij tot de instandhouding van normale botten en de spieren. Een sterk duo dus. Ook zie je dat kwark bomvol eiwitten zit. Die kunnen de bewoners goed gebruiken voor bijdrage aan spierbehoud. Daarom is een bakje kwark een goede keuze na het bewegen.
Kwark voor de bewoners
Kies jij volle, halfvolle of magere kwark voor de bewoners? Waar een bewoner behoefte aan heeft, verschilt per persoon. Moet de bewoner op zijn of haar gewicht letten? Kies dan voor magere producten. Magere kwark bevat minder vet. Moet de bewoner aankomen? Kies dan voor volle kwark. Door het hoge percentage vet krijgt de bewoner meer calorieën binnen.
Kwark voor jou
Ook voor jou als medewerker geldt dat je het beste kunt kiezen voor het soort kwark dat goed bij jouw doelen past. Wil je afvallen of op gewicht blijven? Kies dan voor magere kwark. Wil je aankomen? Kies dan voor meer vetten en meer calorieën, zoals in volle kwark.
Kwark is ook heel goed te gebruiken als basis voor bijvoorbeeld taart, toetjes of zelfs brood. Probeer eens deze heerlijke recepten met kwark!
Kwarktaart
Met een kwarktaart gooi je altijd hoge ogen. Je kunt natuurlijk kiezen voor een pakje, maar wist je dat zelf maken helemaal niet moeilijk is. Bekijk snel dit recept van deze heerlijke citroen-kwarktaart.
En je kunt natuurlijk volop variëren! Maak er een herfstige variant van met speculaas en peer. Of wat dacht je van kwarktaart met mandarijn?
Kwarkbollen
Krentenbollen zijn al heerlijk, maar kwarkbollen zijn nóg lekkerder. Ze maken het deeg extra smeuïg. En een bijkomend voordeel is dat de bewoners eiwitten binnenkrijgen. Het recept vind je hier.
Kwark met granola
Kwark met granola is een heerlijke combinatie. Dit kan zowel als toetje als ontbijt. Of allebei.
FAQ
Wat is kwark?
|
Kwark is verse kaas die niet is gerijpt. |
Hoe maak ik kwarktaart?
|
Kwarktaart maak je zonder oven. Je maakt een bodem van koekjes, bijvoorbeeld biscuit en boter. Daarop komt de kwark die je dikker maakt met gelatine of agar agar. Als laatste maak je de kwarktaart af met (vers) fruit en slagroom. |
Wat is het verschil tussen kwark en yoghurt? | Kwark en yoghurt worden allebei van melk gemaakt. Kwark is melk die is aangezuurd met melkzuurbacteriën. Na fermentatie wordt de melk ingedikt (stremming) en vervolgens uitgelekt, wat overblijft is kwark. Yoghurt is gefermenteerde melk door specifieke yoghurtbacteriën. |