Heerlijk koken met verse producten en dan om het af te maken: een mooie romige saus. De bewoners zijn er vast dol op. Hoe maak je het beste sausje en welke soort zuivel kies je? Maar ook in andere gerechten of toetjes kun je gebruik maken van verschillende roomsoorten. Wij vertellen je welke keuze je hebt en wat de do’s en don’ts zijn voor elke soort. Zo zet je gemakkelijk een lekkere saus op tafel, of geef je jouw gerechten heerlijk romige smaak.
-
Slagroom
Misschien wel de bekendste: slagroom. Slagroom bevat minstens 30% vet. Door het hoge vetpercentage proeft slagroom vol en romig. Slagroom is door het hoge vetpercentage ideaal om op te kloppen. Hoe hoger het vetpercentage, hoe langer de room opgeklopt blijft. Slagroom kun je op veel manieren gebruiken. Zowel in zoete als hartige gerechten. Wel raden wij je aan om voor sauzen en dipjes een ander soort zuivel te kiezen.
- Do’s: opkloppen, zoete gerechten, bij de appeltaart
- Don’ts: sauzen en dipjes
Slagroom kun je natuurlijk perfect gebruiken bij toetjes. Wat dacht je van deze Campina dubbelvla met slagroom en vruchtenhagel?
-
Kookroom
Kookroom, ook wel koksroom of culinaire room, ligt onder verschillende namen in de schappen. Kookroom bevat minstens 10% vet. Het lage vetpercentage zorgt ervoor dat kookroom niet geschikt is voor het opkloppen. Kookroom is een goede basis voor soepen, sauzen, pasta’s en stampotten.
- Do’s: sauzen, soepen, pasta’s en stampotten
- Don’ts: opkloppen
Probeer eens deze romige garnalenspaghetti met spinazie en citroen.
-
Crème fraîche
Crème fraîche is de alleskunner van de romen. Crème fraîche heeft doorgaans een vetpercentage van 35% waardoor het de ideale kandidaat is voor gebruik in warme gerechten. Het hoge vetpercentage maakt de kans op schiften kleiner. Ook kun je crème fraîche goed gebruiken in koude gerechten, sauzen en dipjes. Let wel op het hoge vetpercentage. Crème fraîche in koude gerechten kun je ook vervangen door alternatieven.
- Do’s: verwarmen, koken, koude gerechten
Zin in een hartige taart? In dit recept komt crème fraîche goed van pas.
-
Zure room
Gebruik zure room voor koude gerechten, of als koude toevoeging. Wanneer je het verwarmt is de kans op schiften groot. Dat komt door het lage vetpercentage. Zure room bevat namelijk 10% vet. Je kunt het ook toevoegen als frisse smaakmaker bij een gepofte aardappel of in koude dipjes of gevulde wraps.
- Do: koude gerechten, dipjes
- Don’ts: verwarmen, koken en opkloppen
-
Op basis van haver en soja
Plantaardige alternatieven voor room kun je net als kookroom gebruiken tijdens het bereiden van de maaltijden. De meest gebruikte plantaardige alternatieven worden gemaakt op basis van haver of soja.
- Do’s: warme maaltijden, kouden gerechten, dipjes, sauzen
- Don’ts: opkloppen
-
Yoghurt en kwark
Je denkt er niet meteen aan, maar yoghurt en kwark kun je ook gebruiken in de bereiding. Yoghurt en kwark zijn dan een alternatief voor kookroom. Let er met deze zuivelproducten wel op dat het niet gaat schiften wanneer je het warm maakt en laat het niet meekoken.
- Do’s: knoflooksaus, saladedressing, tzatziki
- Don’ts: snel verwarmen, laten koken
Dit tussendoortje met groente met dipsaus op basis van yoghurt is snel en makkelijk te maken!