Dat melk van nature een bron van eiwit is, weten veel mensen wel. Maar hoe zit het met de andere zuivelsoorten? Wij zochten voor je uit hoeveel eiwit verschillende zuivelproducten precies bevatten.
Soorten eiwit in zuivel
De eiwitten die van nature in zuivel zitten hebben een hoge eiwitkwaliteit oftewel een hoge biologische waarde. Eiwitten zijn opgebouwd uit aminozuren. Sommige van die aminozuren kan het lichaam aanmaken, andere móet je binnenkrijgen via de voeding. Dat zijn de zogenaamde essentiële aminozuren. De eiwitkwaliteit wordt bepaald door de hoeveelheid essentiële aminozuren. De kwaliteit van eiwit kun je dan ook uitdrukken in een getal. De eiwitkwaliteit van een kippenei geldt als referentie: 1,00. Melk bestaat voor ongeveer 20% uit wei-eiwit. Dat heeft een waarde van 1,04.
Melk en karnemelk
Glas* magere melk | 7,2 gram |
Glas halfvolle melk | 7,2 gram |
Glas volle Melk | 7 gram |
Glas karnemelk | 7 gram |
*200 ml
Kwark en Yoghurt
Schaaltje* magere kwark | 15,5 gram |
Schaaltje volle kwark | 12,3 gram |
Schaaltje Campina yoghurt Griekse stijl | 6,5 gram |
Schaaltje magere yoghurt | 7,1 gram |
Schaaltje volle yoghurt | 6 gram |
*150 gram
Yoghurt- en melkdrankjes
Glas Vifit | 6,2 gram |
Glas Optimel | 6,4 gram |
Glas Campina Fruitmelk | 6,4 gram |
Glas chocomelk | 6,3 gram |
Vla en pudding
Portie* Campina vanillevla | 4,2 gram |
Portie Mona griesmeelpudding | 4,2 gram |
*150 gram
Let wel op suiker en vet. Als iemand niet te veel mag aankomen, is het verstandig om de magere zuivelvarianten met geen of weinig suiker te kiezen.