Eigenschappen van het melkeiwit

Bij eiwitrijk eten en drinken denk je waarschijnlijk aan de hoeveelheid eiwitten in een product. Maar wist je dat de kwaliteit van de eiwitten minstens net zo belangrijk is? Het eiwit dat in zuivel voorkomt, noem je melkeiwit. Dit bevat twee soorten eiwitten die ieder verschillende eigenschappen hebben: wei-eiwit en caseïne. Waarom zijn deze nou precies belangrijk voor je lichaam? Wij leggen het je graag uit.

Biologische waarde

De kwaliteit van de eiwitten noem je ook wel de biologische waarde. Een hoge biologische waarde betekent dat alle essentiële aminozuren, de aminozuren die je alleen uit voeding kunt halen, ongeveer in dezelfde verhouding zijn als het menselijk lichaam. Het lichaamseigen eiwit heeft een biologische waarde van 100%. Een kippenei bijvoorbeeld heeft een biologische waarde van 96% en komt dus dicht in de buurt van het lichaamseigen eiwit.

Wei-eiwit

Het wei-eiwit heeft een biologische waarde van maar liefst 104. Dat betekent dat dit eiwit heel goed door het lichaam wordt opgenomen. Wei-eiwit bevat bovendien een hoog gehalte van het aminozuur leucine. Dit aminozuur draagt onder andere bij aan de groei en instandhouding van spiermassa.

Caseïne-eiwit

Het caseïne-eiwit, ook wel caseïne, bevat veel essentiële aminozuren, waaruit nieuwe lichaamseigen eiwitten worden opgebouwd. Bovendien wordt caseïne langzamer verteerd dan het wei-eiwit. Dit resulteert in een langzamere en langere afgifte van aminozuren. Daarom is het slim om de bewoners voor het slapen gaan een schaaltje kwark te geven. In kwark zit veel caseïne en zo krijgen de spieren tijdens de nacht extra eiwitten.

Het verschil

Het melkeiwit bestaat uit 20% wei-eiwit en 80% caseïne. Deze bevatten samen alle essentiële aminozuren die je lichaam nodig heeft. Naast de snelheid waarmee je lichaam de eiwitten opneemt, is er nog een essentieel verschil: wei-eiwit dragen bij aan groei en instandhouding van spiermassa. Reden genoeg dus om ervoor te zorgen dat de bewoners elke dag voldoende melkeiwitten binnenkrijgen.

Meer weten over eiwitten? Check onze e-learning over brandstoffen en bouwstoffen!

Cookies op Voeding in de Zorg

Om je de best mogelijke ervaring op onze website te kunnen bieden maken we gebruik van cookies. Door deze te accepteren geef je ons toestemming om deze cookies te plaatsen. Wil je liever niet alle soorten cookies toestaan? Dan kun je zelf je cookievoorkeuren aanpassen. Je kunt je voorkeuren natuurlijk ook altijd op een later moment wijzigen. Meer informatie vind je in ons Privacy Statement.

Cookievoorkeuren aanpassen