Bij eiwitrijk eten en drinken denk je waarschijnlijk aan de hoeveelheid eiwitten in een product. Maar wist je dat de kwaliteit van de eiwitten minstens net zo belangrijk is? Het eiwit dat in zuivel voorkomt, noem je melkeiwit. Dit bevat twee soorten eiwitten die ieder verschillende eigenschappen hebben: wei-eiwit en caseïne. Waarom zijn deze nou precies belangrijk voor je lichaam? Wij leggen het je graag uit.
Biologische waarde
De kwaliteit van de eiwitten noem je ook wel de biologische waarde. Een hoge biologische waarde betekent dat alle essentiële aminozuren, de aminozuren die je alleen uit voeding kunt halen, ongeveer in dezelfde verhouding zijn als het menselijk lichaam. Het lichaamseigen eiwit heeft een biologische waarde van 100%. Een kippenei bijvoorbeeld heeft een biologische waarde van 96% en komt dus dicht in de buurt van het lichaamseigen eiwit.
Wei-eiwit
Het wei-eiwit heeft een biologische waarde van maar liefst 104. Dat betekent dat dit eiwit heel goed door het lichaam wordt opgenomen. Wei-eiwit bevat bovendien een hoog gehalte van het aminozuur leucine. Dit aminozuur draagt onder andere bij aan de groei en instandhouding van spiermassa.
Caseïne-eiwit
Het caseïne-eiwit, ook wel caseïne, bevat veel essentiële aminozuren, waaruit nieuwe lichaamseigen eiwitten worden opgebouwd. Bovendien wordt caseïne langzamer verteerd dan het wei-eiwit. Dit resulteert in een langzamere en langere afgifte van aminozuren. Daarom is het slim om de bewoners voor het slapen gaan een schaaltje kwark te geven. In kwark zit veel caseïne en zo krijgen de spieren tijdens de nacht extra eiwitten.
Het verschil
Het melkeiwit bestaat uit 20% wei-eiwit en 80% caseïne. Deze bevatten samen alle essentiële aminozuren die je lichaam nodig heeft. Naast de snelheid waarmee je lichaam de eiwitten opneemt, is er nog een essentieel verschil: wei-eiwit dragen bij aan groei en instandhouding van spiermassa. Reden genoeg dus om ervoor te zorgen dat de bewoners elke dag voldoende melkeiwitten binnenkrijgen.
Meer weten over eiwitten? Check onze e-learning over brandstoffen en bouwstoffen!