Een feest om te eten

‘Wat zullen we dit jaar eten?’, vraag ik aan de groep bewoners. De feestdagen staan weer voor de deur en daar hoort lekker eten bij. Het is elk jaar een uitdaging om in deze feestelijke periode iets lekkers op tafel te zetten voor de bewoners. En lastig om iets te kiezen wat ze niet dagelijks eten, maar wel speciaal én herkenbaar is.

Ik pak papier en pen erbij en noteer uitgebreid ieders wensen. De mensen die het niet goed meer kunnen verwoorden, help ik door ze te laten kiezen uit een paar gerechten die ik opnoem. Stoofvlees en stamppot zijn de favorieten dit jaar. Ik vraag aan mijn collega of stamppot wel iets is wat bij Kerst hoort. ‘Waarom niet?’, zegt ze. ‘Het gaat er toch om wat de mensen graag eten?’. En ze heeft helemaal gelijk, vind ik.

Eerst komt die goede, oude Sint langs op 5 december. Dan krijgt iedereen veel ongezonds te eten: pepernoten, snoep en chocolade. De bewoners zijn er gek op. Ze genieten zichtbaar van de komst van Sinterklaas en de daarbij behorende zoetigheid. Ook al treedt er verlies van reuk en smaak op, zoete dingen lusten ze allemaal. Het schijnt ook dat de zoete smaak langer herkend wordt dan de andere smaken.

Op zo’n hectische dag als 5 december maken we meestal een lekkere pan soep als avondmaaltijd. De mensen zijn vaak moe en hebben al genoeg lekkernijen op. Tijdens het eten wordt er nog even gekeuveld over hoe gek Sinterklaas weer deed. Sint is elk jaar een oude bekende; de man van een collega. Een aantal bewoners kent en herkent hem, maar dat mag de pret niet drukken.

Terwijl ik mijn boodschappenlijstje maak, bedenk ik: Hoe leuk is het als iedere bewoner een menukaartje krijgt bij de kerstmaaltijd? Het voorgerecht, hoofdgerecht en nagerecht komen daar dan op te staan. Dat vind ik een leuk klusje om te doen! Het voorgerecht en nagerecht moet ik nog bedenken. In elk geval moet het voorgerecht licht verteerbaar zijn. Het nagerecht wordt waarschijnlijk ijs met vruchtjes en slagroom. Er schiet me ook nog te binnen dat ik goed ben in servetten vouwen, dus dat ga ik ook doen met Kerst. Het maakt het genietmoment van de maaltijd extra groot, denk ik.

Gelukkig heb ik nog ruim 3 weken om alles voor te bereiden, dat is meer dan genoeg. Ik geniet nu al van de voorpret!

Jong en oud leren van elkaar!
OverEllen
Ellen is gastvrouw bij een verzorgingshuis in Lelystad

Cookies op Voeding in de Zorg

Om je de best mogelijke ervaring op onze website te kunnen bieden maken we gebruik van cookies. Door deze te accepteren geef je ons toestemming om deze cookies te plaatsen. Wil je liever niet alle soorten cookies toestaan? Dan kun je zelf je cookievoorkeuren aanpassen. Je kunt je voorkeuren natuurlijk ook altijd op een later moment wijzigen. Meer informatie vind je in ons Privacy Statement.

Cookievoorkeuren aanpassen