De smaak(makers) van zuivel

Een slok melk of een hap yoghurt, je proeft altijd meteen die herkenbare smaak van zuivel. Maar wat is daar nou zo bepalend voor? En heb je wel eens gehoord van de term ‘tainting’? Wij vertellen het je graag. En ook leuk: verrassende combinaties van zuivel en andere smaken om lekker mee te experimenteren en te proeven natuurlijk.

Lactose

Suiker in melk en melkproducten, ook wel lactose genoemd, is behoorlijk bepalend voor de smaak. Misschien drink je wel eens lactosevrije melk. De smaak daarvan is ook heerlijk, maar je kunt het verschil met gewone melk wel proeven. Dat komt doordat in lactosevrije melk een andere suikersoort wordt gebruikt. Melkzuurbacteriën zetten de lactose om in melkzuur. Daardoor veranderen zowel de smaak als de structuur van de zuivel. En ook die structuur heeft weer invloed op hoe een zuivelproduct smaakt.

Vette smaak

Ook vet is een belangrijke smaakmaker. Je kunt het goed proeven als een zuivelproduct een hoger vetpercentage heeft. Veel mensen ervaren dit als smaakvoller en een aantal daarvan kiest daarom voor de volle (en dus vettere) variant van melk, yoghurt en kwark.

Eiwitten

Eiwitten in zuivel zorgen voor het behoud van je spiermassa (link). Daarom is het zo belangrijk voor de bewoners om voldoende zuivel binnen te krijgen. En wist je dat eiwitten ook de smaak bepalen? Zo blijkt dat bepaalde aminozuren, waar eiwitten uit zijn opgebouwd, soms een erg bittere smaak hebben.

Tainting

Je herkent het misschien wel: je laat een product met een sterke smaak en geur (bijvoorbeeld knoflook of peterselie) in de koelkast liggen en de melk begint ernaar te smaken. Dit komt door het vet in zuivel. Dat heeft een bijzondere eigenschap. Het kan namelijk de smaak van de omgeving opnemen. Tainting noem je dat.

Smaakmaatjes

Zuivel en fruit doen het altijd goed samen. Aardbeienyoghurt of een smoothie met sinaasappel en banaan, deze combinaties kent iedereen wel. Er zijn ook minder bekende maar oh zo smaakvolle combinaties, zoals yoghurt met gember of karnemelk met kersen. En heb je wel eens gedacht aan hartige smaken in combinatie met zuivel, zoals avocado, bieten en noten? Ook zure smaken, zoals citroen of limoen en zelfs zuurkool, gaan goed samen met zuivel. Al deze fantastische smaken zijn zeker de moeite waard om eens mee te experimenten. Wedden dat de bewoners graag proefkonijn zijn. Wij zijn benieuwd naar jouw smaakvolste zuivelcombinaties! Deel ze op onze Facebookpagina (link)!

Cookies op Voeding in de Zorg

Om je de best mogelijke ervaring op onze website te kunnen bieden maken we gebruik van cookies. Door deze te accepteren geef je ons toestemming om deze cookies te plaatsen. Wil je liever niet alle soorten cookies toestaan? Dan kun je zelf je cookievoorkeuren aanpassen. Je kunt je voorkeuren natuurlijk ook altijd op een later moment wijzigen. Meer informatie vind je in ons Privacy Statement.

Cookievoorkeuren aanpassen