De 5 basissmaken en zuivel

Dat smaakt naar meer! Veel zuivelproducten hebben een herkenbare smaak. Hartstikke lekker, maar altijd hetzelfde schaaltje yoghurt of kwark kan ook saai worden. Gelukkig zijn er genoeg opties om te variëren met smaak. Aan de hand van de 5 basissmaken kunnen we onze dagelijkse portie zuivel nog lekkerder maken. De 5 basissmaken zijn de smaken die bijna iedereen proeft, namelijk: zoet, zuur, zout, bitter en umami.

Zoet 

Wie zoet is …? Wie houdt er nou niet van zoet? Een zoete traktatie op zijn tijd moet zeker kunnen. Er zijn ook gezondere zoete opties die je kan aanbieden aan de bewoners en heerlijk kan combineren met zuivel. Wat dacht je van een schaaltje kwark met zoet fruit zoals aardbeien? Wil je het wat makkelijker voor jezelf maken? Doe dan een scheutje limonade door je yoghurt en genieten maar!

Zuur

Niet zo zuur doen! Het is een uitdrukking die geen recht doet aan de smaak. Want het kan zeker lekker zijn, vooral in combinatie met andere smaken! Trek in iets zuurs? Neem dan eens een glaasje karnemelk. Of wat dacht je van een recept met zure room? Citroen en limoen zijn ook populaire zure voedingsproducten. Deze citroen-kwarktaart is de perfecte combinatie van zoet en zuur en bevat ook nog eens eiwitten.

Bitter

Een bittere nasmaak? Bitter is niet de meest favoriete smaak. Bekende voedingsproducten met een bittere smaak zijn grapefruit, witlof, bladgroente, rabarber en koffie. Rabarber kun je heerlijk combineren met een schaaltje kwark. Voeg een vanillestokje of een beetje suiker toe, en kook de rabarber maar! Ook lekker: koffievla. Meng 1 liter vanillevla met twee kopjes espresso.

Zout

Zouteloos verhaal? Zout gebruiken wij als smaakmaker in ons voedsel, en wordt vaak geassocieerd met hartig. Te veel zout is niet goed, maar iedereen heeft zout nodig om gezond te blijven. Zout kun je overal doorheen strooien om de smaak te proeven, maar veel producten bevatten van zichzelf al zout, zoals bijvoorbeeld kaas. Denk bijvoorbeeld aan kaas. Trek in een zout tussendoortje? Check deze kaaskoekjes met ham en basilicum.

Umami

Umami is een vreemde smaak. De smaak umami is lastig te proeven. Het versterkt de zoute en hartige smaken. De actieve stof in umami wordt ook vaak gebruikt als smaakversterker in zoute snacks en bouillonblokjes. Umami komt van nature voor in tomaten, paddenstoelen en kaas.  Ook gefermenteerde producten hebben een umami smaak. Probeer eens deze smaakvolle champignons met gorgonzola.

Cookies op Voeding in de Zorg

Om je de best mogelijke ervaring op onze website te kunnen bieden maken we gebruik van cookies. Door deze te accepteren geef je ons toestemming om deze cookies te plaatsen. Wil je liever niet alle soorten cookies toestaan? Dan kun je zelf je cookievoorkeuren aanpassen. Je kunt je voorkeuren natuurlijk ook altijd op een later moment wijzigen. Meer informatie vind je in ons Privacy Statement.

Cookievoorkeuren aanpassen