Maak je een menuplanning voor de bewoners, dan wil je natuurlijk dat zij voldoende van alle voedingsstoffen binnenkrijgen. Misschien denk je vooral aan groente, fruit, vis, vlees, aardappels, pasta en rijst. Maar vergeet ook de zuivel niet! Wist je dat ouderen daar volgens de adviezen van het Voedingscentrum 3 tot 4 porties per dag van nodig hebben? Een glas melk of een schaaltje kwark kan natuurlijk altijd, maar je kunt het ook wat spannender maken!
Marineren in karnemelk
Karnemelk, je vindt het echt lekker of echt vies. De uitgesproken smaak laat weinig ruimte over voor een minder uitgesproken mening. Karnemelk is natuurlijk vooral bekend als frisse dorstlesser, maar je kunt het ook gebruiken om te marineren. Een stukje kip maak je er bijvoorbeeld lekker mals mee. Ontdek hoe topkok Gordon Ramsay dit doet. Zo lust iedereen wel karnemelk!
Melk voor een roomsaus
Wil jij een eenvoudige maar heerlijk smeuïge roomsaus maken? Gebruik dan naast kookroom melk in plaats van water. Om een grote hoeveelheid saus te maken wordt vaak water gebruikt. Helaas wordt het dan minder romig. Kies daarom lekker voor halfvolle melk.
Slagroom bij de koffie
Ook het koffiemomentje kun je verrijken met zuivel. De meeste bewoners genieten enorm van een lekker bakkie koffie. Met een toefje (liefst vers geklopte) slagroom maak je er helemaal een verwenmomentje van.
Knoflooksaus van kwark
De combinatie van kwark en knoflooksaus komt waarschijnlijk niet direct in je op, maar het is een echte aanrader! Makkelijk, lekker, romig én gezond! Dit heb je nodig voor 500 ml knoflooksaus:
- 500 gram volle kwark
- 5 teentjes knoflook
- Bieslook
- Peper en zout
Snijden, persen, strooien, bij elkaar voegen, mengen en klaar ben je!
Yoghurtfruitijsjes
Van volle yoghurt kun je echt heerlijke ijsjes maken. Wil jij de bewoners een extra lekker en verfrissend zuivelmomentje tussendoor bezorgen? Zo doe je dat.