Bij het toetje denk je vooral aan iets lekkers en misschien niet zo snel aan een voedzaam gerecht. Toch bevatten toetjes op basis van zuivel veel eiwit. Eiwitten dragen onder andere bij aan de groei en het herstel van de spieren. Het is daarom belangrijk om er voldoende van binnen te krijgen. Maar welke toetjes zijn nou precies eiwitrijk en hoe kun je dat weten? Wij beantwoorden 5 veelgestelde vragen.
1. Welke toetjes bevatten eiwit?
Zuivel is van nature een bron van eiwit. Zo bevat een bakje magere yoghurt (150 ml) ongeveer 6 gram eiwit en een schaaltje volle kwark (150 gram) ruim 12 -15 gram (dit kan variëren). Ook in melk en karnemelk zit eiwit. De hoeveelheid eiwit tussen melk, yoghurt, karnemelk, kwark en kaas verschilt dus. Toch zijn alle toetjes op basis van zuivel een goed idee, als je wilt dat de bewoners voldoende eiwitten binnenkrijgen.
2. Welke soorten eiwit zitten er in zuivel?
Melkeiwit bestaat voor 80% uit caseïne-eiwit en voor 20% uit wei-eiwit. Caseïne wordt ook wel het ‘langzame’ eiwit genoemd en wei het ‘snelle’ eiwit. Dit komt doordat wei over het algemeen zorgt voor een snelle opname in de eerste twee uren na consumptie. (bron: FrieslandCampina Institute).
3. Hoe weet ik of een product eiwitrijk is?
Voedingsmiddelen zoals vlees, vis, noten en peulvruchten bevatten eiwitten. In de Nederlandse Voedingsmiddelentabel (link) staat precies hoeveel eiwitten (en andere voedingsstoffen) er in deze voedingsmiddelen zitten. Op onze eiwitkaart (link) vind je een handig overzicht met eiwitrijke producten per maaltijdenmoment.
4. Kan ik er zelf voor zorgen dat een toetje nóg meer eiwit bevat?
Zeker! Je kunt een zuiveltoetje ‘pimpen’ en er op die manier extra eiwitten aan toevoegen. Pimp je toetje bijvoorbeeld met noten of pompoen- of zonnebloempitten of maak een smaakvolle combinatie van vanillekwark of vruchtenyoghurt.
5. Wanneer kan ik de bewoners het beste een eiwitrijk toetje geven?
De meeste bewoners zijn gewend om na de warme maaltijd een toetje te eten. Dat is dus sowieso een prima moment voor een eiwitrijk toetje. Ook kun je de bewoners net voor het slapengaan een eiwitrijk toetje geven. Uit onderzoek blijkt dat dat goed is. Op die manier zorgen de eiwitten ook ’s nachts voor de instandhouding van spiermassa.
Op zoek naar een handig overzicht een handig overzicht van het eiwitgehalte in producten en verschillende recepten? Download hier de eiwitkaart!