Van het seizoen: lekker in de lente!

Van het seizoen: lekker in de lente!

Erwtensoep, stamppot en stoofvlees zijn heerlijk in de winter, maar inmiddels zijn we wel wel toe aan iets frissers. Gelukkig is het lente! We gingen op zoek naar typische producten uit het voorjaar en dit zijn echte klassiekers:

Graskaas

Je hebt de beelden vast weleens gezien op tv: koeien die huppelend en springend weer de wei ingaan, na een lange winter op stal te hebben gestaan. Daar in de wei staat hen een heerlijke maaltijd te wachten: vers gras. Graskaas is gemaakt van de melk van de koeien die voor het eerst weer buiten zijn geweest. De kaas, gemaakt van deze melk ligt na minimaal 4 weken rijpen in de schappen. Lekkere jonge, milde kaas met een romige smaak.

Lamsvlees

Vlees is een product dat we het hele jaar door eten. Maar lamsvlees is toch echt wel een voorjaarsproduct. Wist je dat de smaak van lamsvlees afhangt van de voeding van de dieren? Van Texelse lammeren is bekend dat ze zilt gras eten en proef je in het vlees. Daarentegen smaakt het vlees van een dier, dat heide heeft gegeten, meer naar kruiden.

Rabarber, asperges en radijs

Veel groente- en fruitsoorten zijn het hele jaar door verkrijgbaar. Maar toch is er niets lekkerder en duurzamer dan producten van eigen bodem. En dan ben je toch écht afhankelijk van het seizoen. Rabarber, radijs, raapstelen en asperges zijn typische producten die bij de lente passen. Op de website van het Voedingscentrum vind je een mooi overzicht van groenten en fruit die je de komende weken nog meer op het menu kunt zetten als je wil koken met seizoensproducten.

Zeewolf en sardientjes

Wist je dat er ook seizoenen zijn in het aanbod van vis? Zo passen zeewolf en sardientjes wel goed bij dit seizoen, maar schol, mosselen en witte koolvis niet. Op de website vis en seizoen kun je zien wel vis nog meer goed past bij het voorjaar.

Wil je voor je bewoners een lekker gerecht op tafel zetten dat past bij de lente, kijk dan bij de recepten. Maar we zijn ook benieuwd naar jouw suggesties, of die van je bewoners! Deel ze op onze Facebookpagina!