De chemie van geluk

De chemie van geluk

Een klavertje vier brengt geluk. Maar jouw bewoners worden vast veel gelukkiger van jouw verzorging. Je geeft ze persoonlijke aandacht en af en toe verwen je ze met iets lekkers. Dat maakt bewoners gelukkig. Maar jou ook! Heb je weleens gemerkt dat je veel voldoening krijgt voor je werk en dat je daar blij van wordt? Hoe werkt dat eigenlijk?

Gelukshormonen

Als we iets lekkers eten, hard lachen of mensen helpen geeft ons lichaam stofjes af, waaronder dopamine en serotonine. Deze stoffen worden ook wel gelukshormonen genoemd. En dat is niet gek, want deze stoffen zorgen voor allerlei chemische reacties in ons lichaam waardoor we ons gelukkig voelen.

Geluk, daar kun je zelf iets aan doen!

En weet je wat zo fijn is? Je hebt er zelf (deels) invloed op hoeveel je lichaam van deze stoffen aanmaakt. Door te sporten bijvoorbeeld maakt je lichaam meer gelukshormonen aan, of als je wandelt en geniet van de natuur en de zon. Wist je dat je ook gelukshormonen aanmaakt terwijl je gewoon aan het werk bent? Dat zit zo. Als je je bewoners verzorgt of helpt, komen deze stoffen vrij. Het gebeurt bijvoorbeeld als je samen een spelletje doet, of lekker voor de bewoners gekookt hebt en ze dit met smaak opeten. Daar word je zelf ook blij van toch? De gelukshormonen stromen dan door je lijf.

Dus als jij leuke dingen doet met je bewoners word je zelf ook blij!