Dit is wat Tina van Doorn opvalt 1
  • Tina van Doorn
  • Projectmedewerker eten en drinken
  • Brabantzorg

Dit is wat Tina van Doorn opvalt

Bij BrabantZorg werken we in een team: een kok, iemand met een facilitaire achtergrond en ik als diëtist. Een prachtige combinatie, want zo komen alle facetten van eten, drinken en gastvrijheid aan bod. We houden ons bezig met verschillende projecten. Toen het verzoek bij ons projectteam binnenkwam om aandacht te besteden aan duurzaamheid was dat best een uitdaging…

Zorg voor ambassadeurs!

We zijn begonnen met uiteenzetten waar duurzaamheid volgens ons om draait. We kwamen tot: energie, mobiliteit, eten en drinken en afval scheiden. Maar hoe pak je dat vervolgens aan? Opeens dacht ik aan iets waardoor we medewerkers zouden uitdagen om na te denken over duurzaamheid. Zelf deed ik mee aan een challenge van de gemeente Oss. We besloten om die challenge ook binnen Brabantzorg uit te voeren: 100 mensen, 100 dagen, 100 procent restafval vrij. Dat was de uitdaging! Natuurlijk kozen we voor 100 ‘ambassadeurs’. Dat waren mensen die net als ik, al bezig zijn met duurzaamheid. De challenge is nog bezig, we zitten in de laatste fase. Maar de resultaten zijn heel goed.  We zijn nu in de zesde week van de challenge en zitten we op een gemiddelde van 1 kilogram restafval per huishouden per week. Dit ligt ver onder het gemiddelde van Nederland ( 3,6 kilogram per persoon per week). En weet je wat ik leuk vind? Dat die ambassadeurs praktische dingen delen met de rest van de medewerkers. Zoals: waar moeten papieren zakdoekjes en de melkcupjes bij? Wat doe je als er geen ruimte is om afval te scheiden? Samen bedenken we dan een oplossing.

Energie en mobiliteit

Bij BrabantZorg kiezen we voor groene stroom en zijn we er al jaren op gespitst ons energieverbruik te verminderen. Nieuw is de focus op mobiliteit. We hebben nu drie elektrische auto’s voor collega’s in de thuiszorg en zijn veel bewuster bezig met vervoer. Door daar samen over na te denken kun je zorgen voor veel efficiënter vervoer.

Duurzaam hoeft niet duur te zijn

Wat mij opvalt is dat er in de zorg nog lang niet door iedereen wordt nagedacht over duurzaamheid. Dat komt ook door de focus op budget als het gaat om eten en drinken. Het mag allemaal niet te veel kosten. Maar ik denk dat duurzaam niet altijd duur hoeft te zijn. Wij kijken nu bijvoorbeeld met de leverancier naar duurzame en biologische alternatieven. Bijvoorbeeld als het gaat om zuivel of vegetarische alternatieven voor vlees. Het valt mij op dat je door te schuiven in je bestelling niet eens meer geld kwijt bent.

Uitdaging

Het is een uitdaging om aandacht voor duurzaamheid te krijgen in de zorg. Maar als ik kijk wat het ons oplevert bij BrabantZorg, dan wil ik die iedereen die dit leest uitdagen om duurzamer te denken én te doen in de zorg. Wie doet er mee?