Zorgmedewerker aan het woord: Geri Frelink 2
  • Geri Frelink
  • Zorgmedewerker
  • Stichting de Passerel in Oene

Dit is wat Geri Frelink opvalt

Jarenlang werkte ik in de ouderenzorg, nu werk ik met jongvolwassenen. Er zijn veel verschillen, maar één ding valt me op: het toetje is overal een merkwaardig moment. Na het eten lijkt de voorstelling soms een beetje voorbij, de spanning is weg. Iedereen heeft energie en staat in de startblokken om iets anders te gaan doen. Dat levert soms rare situaties op, zoals mensen die heel onrustig worden na het eten. De harmonie van de maaltijd is weg. De betovering lijkt voorbij. En dat vind ik jammer, want het toetjesmoment kan namelijk heel bijzonder zijn!

Het is hét moment om het over vroeger te hebben. Wij maakten regelmatig ouderwetse toetjes zoals griesmeelpudding of rijstepap. Dat was altijd een verrassing voor de bewoners. Die combinatie van smaken van vroeger proeven en herinneringen ophalen werkt heel goed. Het heeft mij in ieder geval een heleboel mooie gesprekken opgeleverd.

Soms gebeuren er ook gekke dingen tijdens het toetjesmoment. Een mevrouw op onze groep moest afvallen en een man moest juist iets extra’s binnenkrijgen. Zij kreeg “kale”, magere yoghurt en hij vanillevla met een flinke toef slagroom. De vrouw werd vreselijk jaloers. Ik begreep haar en realiseerde me dat we dit makkelijk hadden kunnen voorkomen door het toetje voor iederéén speciaal te maken. Ik raad iedereen daarom aan om een toetje op maat te maken. Yoghurt met een paar verse aardbeitjes erop zijn nog steeds goed en geven deze mevrouw wel een special gevoel. Dat voorkomt een grimmige sfeer aan tafel.

In de groep waar ik nu werk zeggen mensen soms ‘nog even de gaatjes vullen’ als ze een toetje nemen. Dat vind ik zo jammer. Het toetje verdient meer eer. Ik schenk de vla in een mooi of gek schaaltje en laat ze even rustig zitten en genieten van het dessertmoment. We gaan niet zomaar iets naar binnen proppen.

Het toetje is ook een mooi moment om iets extra’s te geven. Dat kun je goed doen door verschillende pakken vla, yoghurt en/of kwark op tafel neer te zetten. Wat vers fruit, nootjes en topping erbij. Laat mensen maar zien wat er allemaal is. Zo maak je een toetjesmoment heel speciaal. Dan lukt het zelfs mensen die het toetje normaal gesproken gedachteloos nemen, om iets bijzonders te creëren.

Door aandacht te besteden aan het toetjesmoment zorg je ervoor dat iedereen nog even aan tafel blijft en geniet. De voorstelling is nog helemaal niet voorbij!

Cookies op Voeding in de Zorg

Om je de best mogelijke ervaring op onze website te kunnen bieden maken we gebruik van cookies. Door deze te accepteren geef je ons toestemming om deze cookies te plaatsen. Wil je liever niet alle soorten cookies toestaan? Dan kun je zelf je cookievoorkeuren aanpassen. Je kunt je voorkeuren natuurlijk ook altijd op een later moment wijzigen. Meer informatie vind je in ons Privacy Statement.

Cookievoorkeuren aanpassen