Dit is wat Siebren de Jong opvalt! 1
  • Siebren de Jong
  • Facilitair manager
  • Zorggroep Drenthe

Dit is wat Siebren de Jong opvalt!

Na 22 jaar horeca was werken in de zorg een enorme overgang… Weet je waarom? Ik zag dat iedereen dag-in-dag-uit hetzelfde deed in de keuken. De koks waren een beetje kwijt waar het echt om ging.

Ik heb zes jaar lang op een locatie in Eelde gewerkt. Daar moest het anders, vonden we. We zijn begonnen met meer zelf koken. We gebruiken nu alleen nog maar pure ingrediënten en maken alles zoveel mogelijk zelf. Er wordt weer aandacht besteed aan eten en dat heeft effect! Als je nu rond etenstijd over de gangen loopt, ruik je de heerlijkste geuren. Dat heeft direct effect op de eetlust van de bewoners en daardoor hebben de koks weer veel plezier in hun werk.

Zelf koken is vast veel duurder, hoor ik vaak. Een gehaktbal uit de vriezer kost 70 cent, maak je ‘m zelf dan kost ie 1 euro. Maar, mensen die nota bene de oorlog hebben meegemaakt, verdienen toch kwalitatief lekker eten? Bewoners kunnen kiezen uit twee menu’s en of een vlees, vis of vegetarisch gerecht. Zo hebben ze dus 5 verschillende keuzes. Hoe we dat financieel doen? We hebben een goedlopend restaurant. Ongeveer 80% van de mensen die bij ons eten komen van buitenaf. Dat zijn vaak alleenstaande ouderen uit de buurt. Ze krijgen een lekkere betaalbare maaltijd en ook nog een boel gezelligheid. Mooi en nog winstgevend ook. Dat is toch een perfecte combinatie?!

Tussen de maaltijden door willen we ook zoveel mogelijk naar pure basisproducten. Zo ben ik heel trots op ons ‘blenderproject’. Op iedere afdeling heb ik een blender neergezet. Bij ons krijgen de bewoners geen pakjes drinkvoeding meer, maar zelfgemaakte smoothies met verse ingrediënten, zoals fruit, groente, noten en zuivel als basis. Dat doen we in samenwerking met de diëtist, zodat we weten wat het effect is op het gewicht van de bewoners.

De volgende stap is dat we naar 6 maaltijdmomenten per dag gaan. Waarom moeten mensen een driegangendiner achter elkaar opeten als dit eigenlijk veel te veel is? Geef bewoners een soepje, een tijd later een warme maaltijd en voor het slapen gaan een toetje. De eiwitten in zuivel dragen nog bij aan de instandhouding van de spiermassa ook.

Dus..

Wat mij opvalt is dat er in de zorg te weinig aandacht voor voeding is en dat te snel wordt gegrepen naar kant- en klaar producten. Dat is zo zonde! Aandacht voor voeding heeft direct invloed op hoe we ons voelen. Het kost misschien tijd en energie, maar dat móeten we gewoon voor elkaar over hebben.

Cookies op Voeding in de Zorg

Om je de best mogelijke ervaring op onze website te kunnen bieden maken we gebruik van cookies. Door deze te accepteren geef je ons toestemming om deze cookies te plaatsen. Wil je liever niet alle soorten cookies toestaan? Dan kun je zelf je cookievoorkeuren aanpassen. Je kunt je voorkeuren natuurlijk ook altijd op een later moment wijzigen. Meer informatie vind je in ons Privacy Statement.

Cookievoorkeuren aanpassen