• Monique Stam
  • Coachend kok
  • De Eemhorst

Dit is wat Monique Stam opvalt

Jarenlang werkte ik in het bedrijfsleven, maar na een ziekteproces besloot ik het roer om te gooien. De ouderenzorg kwam op mijn pad en ik ging als coachend kok aan de slag. Koken was altijd al mijn passie, daar werd ik gelukkig van. Gelukkiger dan van verdienmodellen volgen. Eten doen we elke dag, het is noodzakelijk. Maar dat niet alleen; eten verbindt ook. Met elkaar koken en met eten bezig zijn, is een perfecte manier om mensen samen te brengen. Ik vind het dan ook opvallend dat in de zorg wordt gesproken over ‘voeding’. Dat klinkt zo medisch. Ik heb het liever over eten en drinken, omdat het om zoveel meer gaat dan alleen ‘voeding’.

Mijn opdracht als coachend kok leek simpel: meer aandacht besteden aan eten en drinken. Dat was makkelijker gezegd dan gedaan. Voor zorgmedewerkers is het vaak moeilijk om naast alle zorgtaken ook nog gevarieerde, smakelijke maaltijden te verzorgen. Bij koken komt behoorlijk wat kijken, het is vooral organiseren. Voor een grotere groep koken vraagt dan ook om planning. Mijn tip: zorg voor structuur in de week. In mijn organisatie werken we nu bijvoorbeeld met een schema dat de basis vormt voor onze menuplanning.

  • Maandag: Stamppotdag
  • Dinsdag: Wereldgerechtendag
  • Woensdag: Gehaktdag
  • Donderdag: Kipdag
  • Vrijdag: Visdag
  • Zaterdag: Soepdag
  • Zondag: Suddervlees

Ik werk in de branche ‘kleinschalig wonen met huiselijkheid voor ouderen met dementie’. Bij deze zorgvorm is het een uitdaging dat zorgmedewerkers naast hun zorgtaken ook moeten koken. En dan bedoel ik vers koken, zonder pakjes en zakjes. Gelukkig geeft de directie van mijn organisatie daar veel ruimte voor. Vanaf de (keuken)vloer geef ik advies over hoe het koken zo goed mogelijk kan verlopen. Een voorbeeld: voorheen kookte de nachtdienst vaak. Handig, want bewoners zijn dol op draadjesvlees en ’s nachts was er tijd om het te maken. Reuze praktisch, maar heel zonde! Eten gaat namelijk ook om beleving. Als je overdag een stoofpotje opzet, heeft dat al invloed op de eetlust van de bewoners.

Ook de herkomst van eten is belangrijk. De bakker, slager, visboer en groenteboer komen verse producten brengen. Onze groenteboer bijvoorbeeld levert de groente en fruit een paar keer per week. Vervolgens maken we eenmaal per week een groentekraam. Daar komen de bewoners langs met hun begeleiders om groente te “kopen”. Het ziet er blijkbaar zo echt uit dat er laatst iemand van buitenaf langskwam, die iets wilde kopen. Geweldig! We hebben ook een eigen moestuin, waar we groente uit oogsten die we daarna bereiden. Dat regisseer ik wel een beetje, zodat we “toevallig” worteltjes plukken als die op het vismenu staan.

Mijn droom is om nog veel meer verbinding te maken; met het onderwijs en met andere partijen. Samen kun je zoveel meer bereiken. Dat is voor de vaak traditionele ouderenzorg nieuw. Het is belangrijk dat we leren om naast de zorg ook aandacht te besteden aan koken.

Cookies op Voeding in de Zorg

Om je de best mogelijke ervaring op onze website te kunnen bieden maken we gebruik van cookies. Door deze te accepteren geef je ons toestemming om deze cookies te plaatsen. Wil je liever niet alle soorten cookies toestaan? Dan kun je zelf je cookievoorkeuren aanpassen. Je kunt je voorkeuren natuurlijk ook altijd op een later moment wijzigen. Meer informatie vind je in ons Privacy Statement.

Cookievoorkeuren aanpassen