Dit is wat Eddie Hilarius opvalt
  • Eddie Hilarius
  • coördinator voedingszaken
  • zorggroep Hof en Hiem in Friesland

Dit is wat Eddie Hilarius opvalt

Binnen het project ‘De smaak te pakken krije’ werkte ik mee aan een bijzonder receptenboek vol herkenbare recepten. Naast het verzamelen van de recepten hebben we ook veel mensen geïnterviewd over het eten van vroeger. Deze anekdotes staan eveneens in het receptenboek.

Het is belangrijk om aandacht te besteden aan voeding. Veel mensen zijn eenzaam en zij besteden vaak niet zoveel aandacht aan hun maaltijden. Je gaat niet zo snel uitgebreid koken voor jezelf of een ingewikkeld toetje maken. Waarom zou je je zo uitsloven? In je eentje ben je zo klaar met eten en er is niemand die je een complimentje geeft voor je kookkunsten. Ik heb al vaker nieuwe bewoners meegemaakt die een lange tijd veel te weinig hadden gegeten. Het is mooi om te zien dat ze hier in huis dan weer aansterken en wel weer kunnen genieten van de smaak van lekker eten.

Met eten proberen we ook herinneringen op te roepen. Dat kan iedere zorgmedewerker doen door bijvoorbeeld te vragen aan de bewoners wat ze vroeger graag aten. Bij ouderen gaat de smaak erg achteruit. Door het oproepen van herinneringen aan de eetmomenten van toen kun je toch de eetlust weer opwekken. Smaak is veel meer dan alleen proeven.

En als het gaat om dat proeven, dan is smaakgestuurd eten een goede manier om de smaakpapillen te stimuleren. De recepten in het genoemde receptenboek zijn smaakgestuurd: met enkele kleine aanpassingen kunnen de gerechten voor de ouderen weer even lekker smaken als vroeger. We zoeken naar de prikkels in het eten. Dat kan een sterke smaak zijn die aan vroeger doet denken, bijvoorbeeld kaneel in de appeltaart. Maar het kan ook iets onverwacht pittigs zijn of een verrassende structuur en smaak, bijvoorbeeld een verkruimeld koekje in de vla. Smaaksturing is erg belangrijk om de maaltijden van de bewoners smakelijk te houden.

Ook de hele sfeer om de maaltijd heen is van invloed. Zorg dus voor een lekkere geur van vroeger. Helemaal mooi is het als je bijvoorbeeld een petroleumstelletje kunt gebruiken om suddervlees op te maken. En zorg voor slimme, makkelijke smaakexplosies. Lukt het je om de smaakbeleving op die manier te stimuleren, dan zul je zien dat de bewoners vanzelf ook meer gaan eten.

Cookies op Voeding in de Zorg

Om je de best mogelijke ervaring op onze website te kunnen bieden maken we gebruik van cookies. Door deze te accepteren geef je ons toestemming om deze cookies te plaatsen. Wil je liever niet alle soorten cookies toestaan? Dan kun je zelf je cookievoorkeuren aanpassen. Je kunt je voorkeuren natuurlijk ook altijd op een later moment wijzigen. Meer informatie vind je in ons Privacy Statement.

Cookievoorkeuren aanpassen