Je hebt het vast wel een keer meegemaakt: je schenkt room bij de soep en opeens zie je allemaal kleine korreltjes ontstaan. Hè getsie, de soep is gaan schiften! Dat komt doordat water en vet zich van elkaar gaan scheiden en de eiwitten zich niet langer kunnen binden. Dat veroorzaakt die korrelige structuur. Gelukkig kun je eenvoudig voorkomen dat je soep of saus schift. Wij geven je 5 handige kooktips om schiften te voorkomen.
1. Kies voor volle room
De kans op schifting wordt kleiner naarmate het vetpercentage van de room hoger is. Zure room bevat ongeveer 15-20% vet en zal eerder schiften dan slagroom met 35% vet.
2. Gebruik kookroom
Wil je een minder vette saus maken? Dat kan ook! Er zijn namelijk ook producten met minder dan 30% vet die niet snel schiften, omdat ze bindmiddelen bevatten. Dat geldt bijvoorbeeld voor kookroom.
3. Zorg voor een gelijke temperatuur
Zorg ervoor dat alle ingrediënten op dezelfde temperatuur zijn als je ze verwerkt. De kans op schiften is dan een stuk kleiner.
4. Wees geduldig
Voeg de room niet in een keer maar in kleine delen toe. Je kunt de room ook eerst mengen met een klein beetje van de soep of de saus. Op die manier krijgt de soep of saus niet zo’n grote klap en kan de room makkelijker worden opgenomen.
5. Niet te heet
Voeg de room pas op het allerlaatste moment en al roerende toe. Doe je dit eerder, dan wordt de room te heet en neemt de kans op schiften toe.
6. Lees de verpakking!
Je denkt er misschien niet meteen aan, maar de verpakking bevat veel nuttige informatie. Zo staat er vaak op of het geschikt is om te gebruiken in warme gerechten. Altijd goed dus om dit even te checken.