Wat is voedingswaarde?

Wat is voedingswaarde?

Ons eten en drinken bevat verschillende voedingsstoffen: die optelsom noemen we de voedingswaarde. Deze waarde vertelt ons dus wat er in een voedingsmiddel zit. Maar welke stoffen in je eten bepalen samen de voedingswaarde en waar vind je die informatie?

Soorten voedingstoffen

Voedsel bevat twee verschillende groepen voedingsstoffen, ook wel nutriënten genoemd:

  • Macronutriënten (macro = groot): eiwitten, vetten, koolhydraten en vocht
  • Micronutriënten (micro = klein): vitamines en mineralen

Macronutriënten

De macronutriënten leveren energie. We spreken vaak van calorieën, maar omdat een calorie heel klein is meten we in kilocalorieën (kcal, 1000 calorieën).

  • 1 gram vet levert 9 kcal
  • 1 gram koolhydraten levert 4 kcal
  • 1 gram eiwit levert 4 kcal

Daarnaast levert alcohol energie, per gram alcohol is dat 7 kcal.

Over het algemeen geldt dat iedere calorie telt. Het maakt voor lichaam niet uit waar de calorieën vandaan komen. Wel is het zo dat verschillende voedingsstoffen op een verschillende manier invloed hebben op de verzadiging. Eiwitten zorgen bijvoorbeeld dat je langer een vol gevoel hebt. Bovendien verschilt de manier waarop voedingsstoffen worden opgenomen.

Micronutriënten

De micronutriënten leveren geen calorieën, maar hebben wel belangrijke functies in het lichaam. De hoeveelheid energie in een voedingsmiddel hangt dus vooral af van de hoeveelheid koolhydraten, eiwitten, vetten. Vitamines en mineralen helpen wel om die energie daaruit los te maken.

Waar vind je de voedingswaarde?

Benieuwd naar de voedingswaarde van een voedingsmiddel? Kijk dan op het etiket. Je kunt ook kijken in de Nederlandse Voedingsmiddelentabel (NEVO). Daarin staat de voedingswaarde van heel veel verschillende voedingsmiddelen.