Wist je dat elk land zijn eigen tradities kent als het om het kerstdiner gaat? In Nederland is het gourmetten erg populair. Maar wat eten ze in de rest van Europa? We geven je graag een kijkje in de Europese keuken. Misschien brengt het je op ideeën.
Frankrijk
In Frankrijk zijn ze dol op luxe gerechten. Kreeft, oesters of foi gras zie je daar dan ook op veel kersttafels verschijnen. Met daarbij natuurlijk een goede Franse wijn of een lekker glaasje champagne.
Engeland
Trifle is een typisch Engels nagerecht. Het bestaat uit meerdere lagen in een glas of een glazen kom. De klassieke trifle heeft als onderste laag stukjes, daarover wat vers fruit, bijvoorbeeld aardbeien of perziken en ten slotte een laag vla.
Finland
Het hoofdgerecht in Finland bestaat meestal uit ham met mosterd en brood. Als nagerecht eten de Finnen graag gemberkoekjes of rijstpudding. In de rijstpudding wordt een amandel verstopt en diegene die de amandel vindt mag een wens doen.
Italië
In Italië zetten ze op kerstavond alleen vis op tafel. Het wordt ook wel het feestmaal van de zeven vissen genoemd. Vroeger was dit een vorm van vasten omdat er geen vlees werd gegeten. Tegenwoordig zijn het meestal zeven verschillende visgerechten.
Polen
Ook in Polen wordt er meestal ook een kerstdiner zonder vlees geserveerd. Hier bestaat het kerstmenu vaak uit vis, rode bietensoep en maanzaadcake.
Slowakije
Zuurkoolsoep en gefrituurde karper. Dat is wat de Slowaken eten met kerst. De karper wordt voor kerst levend gekocht en thuis in water bewaard tot hij bereid wordt. Verser kun je het niet krijgen toch?
Duitsland
De Duitsers zetten graag gans uit de oven op het menu met kerst. Deze wordt meest geserveerd met aardappelbolletjes (Klösse) en rode kool. En de Lebkuchen, de hartjesvormige koeken met daarop een wens, mag natuurlijk ook niet ontbreken.