Voedselallergie: 9 weetjes

Voedselallergie: 10 weetjes

Steeds vaker horen we dat mensen een voedselallergie hebben. Is er dan echt sprake van een allergie of is het eigenlijk een intolerantie? Maar wat zijn dan de verschillen? En: en hoe ga je om met een bewoner die er last van heeft?

1. Bij een allergische reactie komt het afweersysteem in actie. Het lichaam maakt daarbij de stof ‘histamine’ aan die zorgt voor allerlei vervelende klachten, zoals jeuk, benauwdheid of huiduitslag.

2. Bij een voedselintolerantie is het immuunsysteem niet betrokken, maar krijg je klachten omdat bijvoorbeeld de vertering of opname niet goed gaat. Een voorbeeld hiervan is een intolerantie voor vruchtensuiker (fructose) of gluten.

3. Een voedselallergie of -intolerantie kan vanaf de geboorte aanwezig zijn, maar kan ook op latere leeftijd ontstaan.

4. Allergieën voor eieren, soja, melk, schelpdieren, pinda’s, noten, en tarwe komen het meeste voor.

5. Ingrediënten die meeste reacties veroorzaken moeten op het etiket vermeld worden. Check dit daarom altijd even als een bewoner een voedselallergie of -intolerantie heeft.

6. Bij een allergie kan een zeer kleine hoeveelheid al tot een reactie leiden. Daarom staat op een verpakking vaak ‘Kan sporen van … bevatten’.

7. Bij een ernstige allergische reactie op een voedingsmiddel kan iemand in shock raken. Het is daarom belangrijk om te weten of een bewoner een allergie heeft.

8. Een pinda- en notenallergie is niet hetzelfde. Een pinda is namelijk geen noot, maar een peulvrucht. Hoewel het vaak samen genoemd wordt, kun je dus ook een allergie voor één van de twee hebben.

9. Heeft een bewoner een allergie, let dan op ‘besmetting’ van producten en materialen. Een spoortje pindakaas in het boterkuipje bijvoorbeeld kan vervelend uitpakken voor iemand met een pinda-allergie.

10. De diëtist kan adviseren welke producten een bewoner moet laten staan bij een allergie of intolerantie. Hij/zij kan ook aangeven welke vervangende producten een bewoner het beste als vervanging kan gebruiken om een tekort aan voedingsstoffen te voorkomen.

Cookies op Voeding in de Zorg

Om je de best mogelijke ervaring op onze website te kunnen bieden maken we gebruik van cookies. Door deze te accepteren geef je ons toestemming om deze cookies te plaatsen. Wil je liever niet alle soorten cookies toestaan? Dan kun je zelf je cookievoorkeuren aanpassen. Je kunt je voorkeuren natuurlijk ook altijd op een later moment wijzigen. Meer informatie vind je in ons Privacy Statement.

Cookievoorkeuren aanpassen