In de zomer is het altijd goed opletten of de bewoners wel voldoende vocht binnenkrijgen. Dat kan door ze voldoende te laten drinken. Maar wist je dat ook eten een hele goed bron van vocht kan zijn? Omdat veel ouderen kampen met kauw-en slikproblemen kun je het beste vloeibare voeding of voeding met een zachte structuur geven.
Gebruik IDSSI
Je hebt misschien weleens van ‘IDSSI’ gehoord. IDSSI is de afkorting voor de wat lastige term ‘International Dysphagia Diet Standardization Initiative’. Het is een schaal die gebruikt wordt om verschillende consistenties van eten en drinken in te delen. Het geeft eten op basis van dikte en kauwbaarheid een cijfer van 0 tot 7. Per bewoner kun je kijken welke schaal van toepassing is en daar de aangeboden voeding op aanpassen.
Lees meer over IDSSI
Serveer (koude) soep
Denk je aan vloeibare of zachte voeding met veel vocht, dan kom je al snel op soep. Soep is lekker multifunctioneel. Je kunt het serveren bij de lunch, als tussendoortje of bij het diner. En je kunt iedere gewenste consistentie maken door te variëren met de kook- en pureertijd. Ook kun je eindeloos variëren met ingrediënten en smaken. Hier een paar lekkere suggesties:
- Koude zomerse koude soep: gazpacho
- Soep vol peulvruchten: romige kikkererwtensoep met kwark
- Lekker veel groente: wortelsoep met gember
Smoothies
Smoothies zijn natuurlijk heerlijk zomers. En je kunt er lekker je creativiteit in kwijt. Verwerk groente en fruit uit het seizoen en gebruik zuivel om eiwitten toe te voegen. Alles in een blender en je tovert de ingrediënten in een handomdraai om tot een vrolijk kleurrijk vitaminebommetje! Lees ook zomerse drankjes met eiwitrijk zuivel, voor meer inspiratie.
Fruit
Fruit bevat van nature veel vocht. En voor ouderen die niet meer zo goed kunnen kauwen is zacht zomerfruit zoals frambozen ideaal. Voeg ze toe aan een bakje kwark of yoghurt, of serveer het met ander zomerfruit. Moeten sommige bewoners vloeibaar eten? Dan kun je het fruit ook pureren. Zo kun je bijvoorbeeld aardbeiensoep met kwark of hangop maken. Heb je iets minder tijd? Een potje appelmoes, lekker koud uit de koelkast, doet het ook altijd goed.
Peulvruchten
Peulvruchten uit blik of zak of gedroogde peulvruchten na bereiding zijn lekker zacht. Je pureert ze makkelijk in een soep. Dat is sowieso geen gek idee want peulvruchten zijn vaak een bron van eiwit, en daar kunnen de bewoners vaak wel wat van gebruiken. Ouderen hebben namelijk vaak moeite om voldoende eiwitten binnen te krijgen. Een lekkere suggestie: curry van kikkererwten met yoghurtsaus. Gebruik eventueel wat meer water of voeg kokosmelk toe om het vochtgehalte te verhogen. Of probeer de chili sin carne, hier kun je wat extra tomatenblokjes aan toevoegen voor extra vocht.
Pap
Serveer de bewoners eens ouderwetse havermoutpap als ontbijt. Lekker nostalgisch en vol vocht vanwege de melk. Een andere klassieker: rijstepap. Geen dessertrijst in de voorraadkast? Risottorijst leent zich er ook prima voor. Het handige aan pap is dat je het zo dik of dun kunt maken als wenselijk is. Voeg gewoon wat extra vocht toe.
Ijs
Ijs is simpel gezegd bevroren water, melk of room. Lekker veel vocht dus. En heerlijk tijdens de warmste zomerdagen. Maak bijvoorbeeld deze lekkere fruitige ijslolly’s. Kauwen is hier overbodig, dit ijsje lik je lekker op.
Wissel af
Om ervoor te zorgen dat de bewoners voldoende vocht binnenkrijgen kan afwisseling helpen. Verandering van spijs doet eten én drinken. Varieer met smaken en texturen, en wissel af tussen koude en warme gerechten of dranken.
Serveer het mooi
Het oog wil ook wat, dat zijn de bewoners vast met je eens. Vier de zomer en serveer gerechten en tussendoortjes op een onweerstaanbare manier. Doe een schijfje zacht fruit zoals een plakje banaan of een aardbei op de rand van een smoothieglas, serveer de soepen met een schep crème fraîche of versier de pap met lekker zacht zomerfruit.
Het IDSSI kookboek
Alles weten over de consistentie van voeding en welke gerechten geschikt zijn voor ouderen met verschillende soorten kauw- en slikproblemen? Download dan het Fijn en Smakelijk IDDSI kookboek of doe e-learning voor voeding in de zorg.