Tips voor meer variatie in het menu

Met het maken van de menuplanning verval je misschien snel in de geijkte gerechten. Elke week iets anders en bijzonders verzinnen is een behoorlijke klus. Je wilt voor de bewoners lekkere en gezonde maaltijden maken, die het liefst ook nog eenvoudig te bereiden zijn. Bovendien ben je afhankelijk van verschillende factoren, zoals de leverancier, het seizoen en de wensen van de bewoners. Alles bij elkaar best een uitdaging! Wij geven je daarom 4 tips voor meer variatie in de menuplanning.

  1. Vul je voorraadkast

Het liefst kook je elke dag vers en naar ieders smaak. Helaas is dit gewoon niet altijd mogelijk. Al is het maar omdat je soms niet de juiste boodschappen geleverd krijgt. Zorg daarom voor een goed gevulde voorraadkast als back-up. Pasta, rijst, groente uit blik, houdbare melk, altijd handig om in huis te hebben. Want ook uit de voorraadkast kun je heerlijk koken voor de bewoners.

  1. Pot met maaltijden

Wil jij naar ieders smaak koken en de bewoners meer betrekken bij het eten? Vraag dan of zij hun favoriete maaltijd op een briefje schrijven. Verzamel alle briefjes in een pot en trek er één uit. De maaltijd die erop staat, neem je op in de maaltijdplanning. Zo ontstaat er variatie en eet iedere bewoner een keer zijn of haar lievelingsgerecht. Succes gegarandeerd!

  1. Eet seizoensgebonden

Groenten en fruit uit het seizoen zijn een duurzame keuze en smaakvoller bovendien. Ze komen direct van de Nederlandse akkers en er gaan dus minder kilometers en minder tijd overheen, voordat je ze kunt eten. Bovendien is het goed voor de variatie om seizoensgebonden groenten en fruit te eten. Wil jij weten welke groenten er fruit er zijn in welk seizoen? Bekijk dan de website van het Voedingscentrum.

  1. Kies eens voor vleesvervangers

Vis en vlees bevatten veel eiwitten en zijn daarom goed voor de bewoners. Eiwitten ondersteunen namelijk de opbouw van de spiermassa. Helaas hebben de bewoners niet altijd zin in vis of vlees of eten zij er maar weinig van. De eetlust is misschien minder, de smaak neemt af of zij vinden het lastig om te eten. Een smakelijke vervanger kan dan de oplossing zijn. Je kunt kiezen voor een eiwitrijke vleesvervanger, bijvoorbeeld van Valess, of voor een gebakken of gekookt eitje.

Cookies op Voeding in de Zorg

Om je de best mogelijke ervaring op onze website te kunnen bieden maken we gebruik van cookies. Door deze te accepteren geef je ons toestemming om deze cookies te plaatsen. Wil je liever niet alle soorten cookies toestaan? Dan kun je zelf je cookievoorkeuren aanpassen. Je kunt je voorkeuren natuurlijk ook altijd op een later moment wijzigen. Meer informatie vind je in ons Privacy Statement.

Cookievoorkeuren aanpassen