Tips over smaaksturing in de ouderenzorg

Wist je dat ondervoeding bij ouderen in Europa een veel voorkomend probleem is? Als mensen ouder worden, gaan ze minder waarnemen. Zoals je in de dagelijkse praktijk wel op zal vallen gaan ouderen minder zien en horen, maar ook minder ruiken. De afname van je reukvermogen heeft ook een negatief effect op je smaakbeleving. Lees hier 5 tips om ouderen weer te laten genieten van hun smaakvolle maaltijden.

1. Bereid ‘smaakgestuurde’ maaltijden

Bij smaaksturing wordt de smaak van een gerecht versterkt door het gebruik van natuurlijke ingrediënten zoals kruiden, extra zout of limoenrasp. Hiermee wordt een extra prikkel toegevoegd, die makkelijker door de smaakzintuigen worden geproefd. Wat dacht je van kokosrasp over een nagerecht of een beetje limoenrasp over een citroensausje? Met de extra ingrediënten en geuren wordt de smaak intenser ervaren.

2. Voeg iets smeuïgs of krokants toe aan het eten

Het kan ook zijn dat het eten anders aanvoelt in je mond. Voeg avocado of boter toe om het eten iets smeuïger te maken. Ook kan het prettig zijn om het eten extra structuur te geven. Dit kun je doen met bijvoorbeeld plakjes komkommer, croutons of gehakte nootjes.

3. Verbeter het reukvermogen

Wist je dat wij 90% proeven met onze neus? En wist jij dat onze reuk beter wordt door beweging? Stimuleer de bewoners voor het eten met wat beweging om het reukvermogen tijdelijk te verbeteren. Denk daarbij aan een wandeling voor het eten.

4. Drink genoeg

Een droge mond heeft invloed op de smaakbeleving. Weinig drinken veroorzaakt regelmatig een onaangename smaak in de mond. Probeer dus genoeg te drinken. Water is daarbij het beste.

5. Neutraliseer je smaak met gember

Gember is niet alleen erg smakelijk in gerechten of als thee, maar heeft ook een belangrijke functie. Gember neutraliseert namelijk je smaakpapillen. Eet een stukje gember tegen een overheersende smaak. Hierdoor wordt je smaak geneutraliseerd en niet meer beïnvloed door het vorige gerecht. Zo proef je het volgende gerecht een stuk beter.

 

 

Cookies op Voeding in de Zorg

Om je de best mogelijke ervaring op onze website te kunnen bieden maken we gebruik van cookies. Door deze te accepteren geef je ons toestemming om deze cookies te plaatsen. Wil je liever niet alle soorten cookies toestaan? Dan kun je zelf je cookievoorkeuren aanpassen. Je kunt je voorkeuren natuurlijk ook altijd op een later moment wijzigen. Meer informatie vind je in ons Privacy Statement.

Cookievoorkeuren aanpassen