Koken met zuivel: 7 verrassende tips

Koken met zuivel: 7 verrassende tips

Een glas melk bij het ontbijt of de lunch, vla als toetje. Dat zijn de bekende momenten waarop de bewoners zuivel krijgen. Maar wist je dat je veel meer met zuivel kunt doen? Culinair journalist Suzanne Stougie deelt verrassende tips.

1. Melk als basis

Melk is een perfecte basis voor sauzen en soepen. Vervang (een deel van) het water in een recept door melk en het resultaat is niet alleen romiger, maar nog voedzamer ook.

2. Niet geschift

Als je room, crème fraîche of sour cream verwarmt, kan het product gaan schiften. Het water uit het zuivelproduct verdampt en de melkbestanddelen scheiden zich van het melkvet. Dit gebeurt sneller bij zuivel met een laag vetgehalte. Wil je een mooie homogene saus, kies dan voor zuivel met een hoog vetgehalte. Of gebruik kookroom/-zuivel. Dat is minder vet dan volvette slagroom, maar speciale toevoegingen zorgen ervoor dat het product toch niet schift

3. Lekkere yoghurtdip

In veel landen wordt een yoghurtdip geserveerd bij het eten. In Griekenland kennen ze bijvoorbeeld tzatziki, in India raita en in de Balkan tarator. Je maakt heel eenvoudig zelf een yoghurtdip door geraspte of fijngesneden komkommer, verse dille, citroensap en wat peper door een kommetje yoghurt te roeren. Lekker bij kip, gekookte aardappels en over rauwkost.

4. Karnemelk in de marinade

Het hoge zuurgehalte in karnemelk kan vlees malser en lekker sappig maken. Niet voor niets bevatten veel marinades een zuur element. Naast karnemelk worden om die reden ook wel citroensap, azijn en wijn gebruikt in marinades.

5. Zuivel op brood

Zuivelproducten, zoals kwark en verse roomkaas, zijn perfect als basis om allerlei lekkers op brood te smeren. Een paar voorbeelden:

HARTIG

  • teentje geperste knoflook en wat gehakte, verse kruiden
  • geraspte komkommer en fijngesneden lente-ui
  • handje geraspte, belegen kaas en een klein beetje (gerookte) paprikapoeder

ZOET

  • lepel jam naar keuze
  • poedersuiker en een paar druppels vanille-extract
  • kaneel, gehakte walnoten en wat ruwe rietsuiker.

6. Geen vel

Vind je een melkvel verschrikkelijk? Door de melk au bain-marie te verwarmen, voorkom je vellen.

7. Milder met yoghurt

Met een scheutje yoghurt door een kruidige of iets scherpe saus maak je deze meteen stukken milder. Handig als niet iedereen aan tafel dezelfde smaak heeft.

Cookies op Voeding in de Zorg

Om je de best mogelijke ervaring op onze website te kunnen bieden maken we gebruik van cookies. Door deze te accepteren geef je ons toestemming om deze cookies te plaatsen. Wil je liever niet alle soorten cookies toestaan? Dan kun je zelf je cookievoorkeuren aanpassen. Je kunt je voorkeuren natuurlijk ook altijd op een later moment wijzigen. Meer informatie vind je in ons Privacy Statement.

Cookievoorkeuren aanpassen