Een glas melk bij het ontbijt of de lunch, vla als toetje. Dat zijn de bekende momenten waarop de bewoners zuivel krijgen. Maar wist je dat je veel meer met zuivel kunt doen? Wij geven 7 verrassende tips voor koken met zuivel.
1. Melk als basis
Melk is een perfecte basis voor sauzen en soepen. Vervang (een deel van) het water in een recept door melk en het resultaat is niet alleen romiger, maar nog voedzamer ook.
2. Niet geschift
Als je room, crème fraîche of sour cream verwarmt, kan het product gaan schiften. Het water uit het zuivelproduct verdampt en de melkbestanddelen scheiden zich van het melkvet. Dit gebeurt sneller bij zuivel met een laag vetgehalte. Wil je een mooie homogene saus, kies dan voor zuivel met een hoog vetgehalte. Of gebruik kookroom/-zuivel. Dat is minder vet dan volvette slagroom, maar speciale toevoegingen zorgen ervoor dat het product toch niet schift
3. Lekkere yoghurtdip
In veel landen wordt een yoghurtdip geserveerd bij het eten. In Griekenland kennen ze bijvoorbeeld tzatziki, in India raita en in de Balkan tarator. Je maakt heel eenvoudig zelf een yoghurtdip door geraspte of fijngesneden komkommer, verse dille, citroensap en wat peper door een kommetje yoghurt te roeren. Lekker bij kip, gekookte aardappels en over rauwkost.
4. Karnemelk in de marinade
Het hoge zuurgehalte in karnemelk kan vlees malser en lekker sappig maken. Niet voor niets bevatten veel marinades een zuur element. Naast karnemelk worden om die reden ook wel citroensap, azijn en wijn gebruikt in marinades.
5. Zuivel op brood
Zuivelproducten, zoals kwark en verse roomkaas, zijn perfect als basis om allerlei lekkers op brood te smeren. Een paar voorbeelden:
HARTIG
- teentje geperste knoflook en wat gehakte, verse kruiden
- geraspte komkommer en fijngesneden lente-ui
- handje geraspte, belegen kaas en een klein beetje (gerookte) paprikapoeder
ZOET
- lepel jam naar keuze
- poedersuiker en een paar druppels vanille-extract
- kaneel, gehakte walnoten en wat ruwe rietsuiker.
6. Geen vel
Vind je een melkvel verschrikkelijk? Door de melk au bain-marie te verwarmen, voorkom je vellen.
7. Milder met yoghurt
Met een scheutje yoghurt door een kruidige of iets scherpe saus maak je deze meteen stukken milder. Handig als niet iedereen aan tafel dezelfde smaak heeft.