Op het etiket van een voedingsmiddel staat heel veel informatie. De naam van het product, ingrediënten, de hoeveelheid, maar ook logo’s zoals bijvoorbeeld Nutri-Score*. Waar moet je nu naar kijken en wat is belangrijk om op te letten bij het maken van de juiste keuze? Wij geven je tips!
1. Kijk naar de ingrediënten
De ingrediënten van een product geven al veel informatie! Het ingrediënt dat als eerste genoemd wordt? Daar zit het meeste van in het product. Hoe eerder het ingrediënt in de lijst wordt genoemd, hoe meer er in het product zit. Handig om te weten toch?
2. Bekijk de voedingswaardetabel
Uit de voedingswaardetabel kun je heel veel informatie halen. Je ziet precies hoeveel calorieën, eiwitten, vetten en koolhydraten er in het product zitten. Met deze tabel kun je het juiste voedingsmiddel voor de bewoners kiezen. Tip: kijk hoeveel eiwit erin zit. Eiwitrijke producten bevatten minimaal 30% eiwit. Eiwitten dragen bij aan het behoud van spiermassa.
3. Nutri-Score
Steeds vaker zie je de Nutri-Score op producten. Dit logo helpt om een keuze te maken binnen een bepaalde categorie voedingsmiddelen. Er wordt in Nederland nog druk overlegd hoe de Nutri-score moet worden aangepast om deze in lijn te krijgen met de Schijf van vijf. Onze tip: blijf je gezonde verstand gebruiken. Twijfel je? Check de ingrediëntenlijst, bekijk de voedingswaardetabel en stel jezelf de vraag of het écht een gezond product is.
4. Schuilnamen voor suiker
Heb je de ingrediëntenlijst bekeken en denk je bewust bezig te zijn omdat het woord ‘suiker’ niet er niet tussen staat? Let dan op: er zijn verschillende schuilnamen voor suiker, zoals: glucose, fructose, sacharose, glucose-fructosestroop of maltose. Deze varianten bevatten ook ongeveer dezelfde calorieën als suiker.
5. De ‘Kies ik Gezond’ app
Wil je weten of een product binnen de Schijf van Vijf valt? Dat kan makkelijk met de ‘kies ik gezond’ app van het Voedingscentrum. Bepaal zelf op welke voedingswaarde je wilt letten en scan het product. De app laat zien hoe ‘gezond’ het product is en geeft alternatieven voor het product om je te helpen een bewuste keuze te maken.
6. Check wat er nog meer op het etiket staat
Naast de ingrediëntenlijst, de voedingswaarden en voedingskeuze logo’s staan er nog meer termen op het etiket.
- Allergenen: Allergenen zijn stoffen die een allergische reactie kunnen veroorzaken. Weet je dat jij of een van de bewoners allergisch is voor een bepaalde voedingsstof? Let dan extra goed op of er allergenen vermeld staan in de ingrediëntenlijst.
- Aroma’s: Aroma’s kunnen een geur of smaak geven aan een product. Zie je op het etiket ‘natuurlijke aroma’? Dan komt de aroma uit een natuurlijke bron.
- Additieven: Additieven of E-nummers zorgen ervoor dat een product bijvoorbeeld langer houdbaar is, er lekkerder uit ziet of de smaak van het product verbetert. Additieven of E-nummers zijn goedgekeurd door de Europese voedselveiligheidsautoriteit en zijn niet schadelijk.
7. Lightproducten
Wanneer er ‘light’ op een verpakking staat betekent dit dat het product 30% minder suiker, vet of calorieën bevat dan een vergelijkbaar product. Let er wel op dat een lightproduct echt niet altijd gezonder is. Een lightproduct kan nog steeds veel calorieën bevatten.
*De Nutri-Score bevindt zich nu nog in een proeffase.