Fingerfood: eten met je vingers

Fingerfood: eten met je vingers

Soms lukt het bewoners niet meer om met bestek te eten. Toch is er met de hand-mondcoördinatie niets mis. Daarom wordt er steeds meer geëxperimenteerd met fingerfood. Bewoners krijgen stukjes eten die ze makkelijk herkennen, en eenvoudig met hun handen kunnen eten.

Instinct
Eten met de handen is iets wat we als kind leren of eigenlijk van nature doen. Mensen waarbij het geheugen achteruitgaat vallen terug op dit instinct. Dat is de reden waarom eten met de handen zo goed gaat.

Taboes wegnemen
Misschien lijkt het onhandig en onhygiënisch om met de handen te eten. Zorgmedewerkers maken zich hier soms zorgen over. Maar in de praktijk blijkt fingerfood juist makkelijker, omdat het minder werk is is dan elke bewoner afzonderlijk te helpen met eten. Uit onderzoek waarbij ze mensen hebben geobserveerd blijkt dat fingerfood verschillende effecten heeft. Over het algemeen ervaren de bewoners het eten van fingerfood heel positief en bevordert het de onafhankelijkheid. En ook mooi: de bewoners genieten meer van de maaltijd bij gebruik van Fingerfood dan bij een reguliere maaltijd. Tijd dus om de taboes weg te nemen!

Hoe dan?
Als je aan de slag wilt met het aanbieden van fingerfood is de eerste stap het vragen van toestemming aan de familie. Hierbij is het belangrijk om het principe goed uit te leggen en informatie te geven.

In sommige zorginstellingen wordt een workshop fingerfood maken aangeboden. Maar je kunt er zelf ook prima mee aan de slag! Moeilijk? Wel nee, je kunt het jezelf zo moeilijk maken als je wilt. Van een aardappelpoffertje met rivierkreeftjes tot een blokje kaas, het kan allemaal. Als je goed nadenkt, kunnen eigenlijk alle dagelijkse ingrediënten wel worden gebruikt om finger food te maken.

Inspiratie
Hieronder vind je voorbeelden van fingerfood tijdens de warme maaltijd en als dessert.

Warme maaltijd:

► omelet in stukjes ► aardappels in blokjes ► aardappelrozetjes ► aardappelkoekjes ► frietjes ► groenten in stukjes, zoals: worteltjes, boontjes, broccoli, bloemkool, asperges, sla, tomaat, komkommer, rode bietjes ► vlees in kleine stukjes ► kleine gehaktballetjes ► plakjes worst vissticks ► stukjes gerookte vis ► gefrituurde snack uit de hand (eventueel gesneden. hartige taart in blokjes of puntjes gesneden ► lasagneschotel of macaronischotel, stevig genoeg om in blokjes te kunnen snijden; ► plakjes komkommer/tomaat ► pizza ► pannenkoeken oprollen/in stukjes ► poffertjes

Dessert:

► alle soorten fruit in kleine stukjes ► gedroogd fruit zoals pruimen/abrikozen (zonder pit) ► cornet ijs op een hoorntje ► ijs op een stokje ► milkshake ► smoothie ► pudding in stukjes ► stukje banaan met chocoladepasta ► wafeltjes met toefje kwark of slagroom; ► cake blokjes met jam/slagroom

Wat is jouw ervaring met fingerfood?

Deel het op onze Facebookpagina!

 

Cookies op Voeding in de Zorg

Om je de best mogelijke ervaring op onze website te kunnen bieden maken we gebruik van cookies. Door deze te accepteren geef je ons toestemming om deze cookies te plaatsen. Wil je liever niet alle soorten cookies toestaan? Dan kun je zelf je cookievoorkeuren aanpassen. Je kunt je voorkeuren natuurlijk ook altijd op een later moment wijzigen. Meer informatie vind je in ons Privacy Statement.

Cookievoorkeuren aanpassen