Eten volgens de seizoenen: zo doe je dat!

In de lente en zomer kunnen we weer lekker koken met allerlei verse groente- en fruitsoorten van het seizoen. Die zijn vaak duurzamer, omdat ze meestal uit de buurt komen en vaak zonder verwarming geteeld kunnen worden. Ook zijn ze vaak goedkoper. Wij geven je tips om de bewoners lekker en gezond volgens de seizoenen te laten eten! 

Tip 1: Check de kalender.

Er bestaan handige overzichten voor groenten en fruit uit het seizoen. Zo kun je iedere maand zien wat er vers wordt geoogst en in de winkel verkrijgbaar is. Voor juni en juli hebben wij het voor je op een rijtje gezet: 

Juni   Juli  
Groente:  Groente: 
Asperge  Aubergine 
Doperwt  Broccoli 
Kapucijner  Chinese Kool 
Kropsla  Courgette 
Meiraap (meiknol)  Doperwt 
Peultjes  Komkommer 
Raapstelen   Kousenband 
Radijs  Kropsla 
Rucola  Paprika 
Savooiekool  Rucola 
Spinazie  Savooiekool 
Sugarsnap  Snijboon 
Tomaat  Spinazie  
Venkel  Tomaat 
  Tuinboon 
  Venkel  
   
Juni  Juli 
Fruit:  Fruit: 
Aardbei  Aardbei  
Rabarber  Blauwe bes 
Blauwe bes  Braam 
Framboos   Framboos 
Kers  Kers 
Rode bes  Kruisbes 
Zwarte bes   Rabarber 
  Rode bes 
  Witte bes 
  Zwarte bes  

Tip 2: Check de schapkaartjes in de winkel  

Oeps, je bent vergeten ons overzicht te checken. Geen nood, ook in de supermarkt of online kun je achterhalen wat groente en fruit van het seizoen is. Bij het schap, op een website of op het etiket van een product staat vermeld uit welk land het komt. Is dat Nederland? Goede kans dat de groente of fruit in het seizoen is. Waarschijnlijk valt de prijs dan ook mee.  

Tip 3: Bepaal van tevoren wat je gaat koken  

Nadat je de kalender hebt gecheckt kun je bepalen wat je ermee gaat koken. Maak een lekkere broccolisoep met brood erbij. Of een salade met radijsjes en rucola. En als dessert bijvoorbeeld een bakje seizoensfruit of rabarbertaart met slagroom. Zo kun je een lekker seizoensmenu en boodschappenlijstje voor de week opstellen.   

Tip 4: Vergeet de vergeten groente niet 

Dit zullen de bewoners zeker waarderen: koken met ‘vergeten’ groente. Zij kunnen zich misschien nog goed herinneren dat ze dit vroeger voorgeschoteld kregen. Heerlijk nostalgisch! In juni kun je bijvoorbeeld raapstelen en meiknollen gebruiken. Beiden heerlijke groenten voor in een stamppotje. 

Tip 5: Wees creatief en varieer! 

Seizoensproducten zijn er in overvloed. Maak er soep, stamppot, ovenschotels of salades mee. Serveer fruit als dessert, verwerk het in een smoothie of bak er een taart mee. Je kunt er alle kanten mee op. Zo verras je de bewoners met heerlijke seizoenscreaties. Wist je dat verse groenten ook heerlijk zijn als snack? Vooral met een fris dipsausje, zoals in dit recept 

Tip 6: Teel je eigen groenten, kruiden of eetbare bloemen 

Ook erg leuk: teel zelf iets in de tuin. Of nog makkelijker: in de vensterbank. Cherrytomaatjes en kruiden zijn daar bijvoorbeeld erg geschikt voor. Kruiden geuren ook nog eens lekker. Daarnaast kun je zaadjes kopen voor eetbare bloemen. Leuk om desserts wat extra schwung te geven, en het ziet er ook nog eens vrolijk uit voor de bewoners!  

 

Cookies op Voeding in de Zorg

Om je de best mogelijke ervaring op onze website te kunnen bieden maken we gebruik van cookies. Door deze te accepteren geef je ons toestemming om deze cookies te plaatsen. Wil je liever niet alle soorten cookies toestaan? Dan kun je zelf je cookievoorkeuren aanpassen. Je kunt je voorkeuren natuurlijk ook altijd op een later moment wijzigen. Meer informatie vind je in ons Privacy Statement.

Cookievoorkeuren aanpassen