Eten van vroeger: meer dan een herinnering

Je herkent het vast. De gehaktballen van je moeder of je oma zijn de lekkerste van heel Nederland. Niemand kan ze zó lekker maken. Waarschijnlijk smaakt het zo goed omdat je er mooie en fijne herinneringen aan hebt. Bij bewoners werkt dat ook zo. Daarom wordt het eten ‘van vroeger’ vaak met veel plezier en met smaak gegeten.

Doe maar gewoon…

Uit onderzoek aan de Universiteit van Wageningen blijkt dat het merendeel van de ouderen gezondheid en smaak belangrijk vindt. Ze staan er soms voor open om iets nieuws te proeven, maar zitten niet te wachten op culinaire verrassingen. De ‘gewone pot’ lijken ze dus het meest te waarderen. En daar past het eten uit grootmoeders tijd bij. Uit het onderzoek komt ook naar voren dat het ‘nostalgische’ gevoel vooral naar boven komt bij het diner.

Eten van vroeger: bloedworst, broodpap en kruisbessenjam 

Bloedworst, broodpap of kruisbessenjam worden tegenwoordig veel minder gegeten. Maar vraag het de bewoners, en er gaan vast ergens een paar ogen glimmen. Zet deze gerechten gerust regelmatig op het menu, bij voorkeur bij het diner.

En weet je wat zo leuk is? Deze gerechten leiden ongetwijfeld ook tot gesprekken over vroeger. Een goede sfeer aan tafel zorgt dat bewoners nóg beter eten, waardoor ze zich ook beter voelen. Eten uit grootmoeders tijd is dus méér dan alleen een mooie herinnering.

Benieuwd naar meer tips? Klik hier.

Cookies op Voeding in de Zorg

Om je de best mogelijke ervaring op onze website te kunnen bieden maken we gebruik van cookies. Door deze te accepteren geef je ons toestemming om deze cookies te plaatsen. Wil je liever niet alle soorten cookies toestaan? Dan kun je zelf je cookievoorkeuren aanpassen. Je kunt je voorkeuren natuurlijk ook altijd op een later moment wijzigen. Meer informatie vind je in ons Privacy Statement.

Cookievoorkeuren aanpassen