December is al een dure maand, en dan zijn de afgelopen tijd de prijzen ook nog eens flink gestegen. Dat is erg vervelend, maar we kunnen ook kijken wat wel mogelijk is en waar we kunnen besparen om er toch leuke feestdagen van te maken. Wij geven je daarom enkele slimme budget koop- en kooktips om donkere dagen wat lichter te maken en je met een goed gevoel en een niet helemaal lege portemonnee aan tafel te zetten.
1. Koop seizoensgroenten
Door tijdens de feestdagen te koken met seizoensgroenten kun je geld besparen. Je betaalt een stuk minder voor groente in het ‘juiste oogstseizoen’ en ze zijn nog heerlijk vers! De seizoensgroenten van december die je perfect tijdens de feestdagen kunt gebruiken zijn: knolselderij, pastinaak, pompoen, boerenkool en spruitjes.
2. Maak een menuplanning
Bedenk van tevoren wat je wilt gaan koken voor de bewoners tijdens de feestdagen. Een menuplanning kan zorgen voor minder stress, minder verspilling en meer overzicht. Zo gooi je minder weg en heb je de juiste hoeveelheid ingrediënten. Wil je meer weten? Lees hier 5 feiten over een menuplanning
3. Let op aanbiedingen
Menu planning gemaakt? Let in de weken voor de feestdagen goed op de aanbiedingen en begin op tijd met het inkopen van ingrediënten en producten voor de feestdagen. Zie je aankomende weken vlees, vis of vegetarische opties in de aanbieding? Deze zou je kunnen bewaren in de vriezer. Hetzelfde geldt voor diepvriesproducten, houdbare producten en decoratie. Je kunt natuurlijk ook je menu bepalen aan de hand van wat er op dat moment in de aanbieding is.
4. Boodschappen met korting
Wist je dat je bij verschillende winkels boodschappen kan doen met korting? Kijk eens in de kortingsbak in de supermarkt, daar is vaak nog veel te vinden. Ook zijn er verschillende apps waarmee je producten kunt vinden die met korting worden aangeboden. Ze zijn goed voor je portemonnee en je helpt ook nog eens mee tegen voedselverspilling, win-win!
5. Het oog wil ook wat
Wanneer je eten mooi en luxe opdient, ziet de maaltijd er gelijk een stuk lekkerder uit! Eten doe je namelijk ook met je ogen. Speel met textuur, gebruik verschillende kleuren, denk in hoogte, houd het netjes en gebruik mooi servies. Een bord hoeft ook niet helemaal vol te liggen.
Extra budget tip: Maak van een plastic zakje een spuitzakje. Zo kun je van de saus mooie cirkels, druppels of vormen maken. Zo versier gemakkelijk en voordelig je culinaire creaties!
6. Ga naar de markt
Waar kun je beter verse en goedkope producten scoren dan op de markt? Loop een rondje over de markt en stop bij jouw favoriete kraampjes! Het pluspunt van de markt is dat er altijd iemand is die je kan adviseren. Wat zijn de seizoensgroenten van december? Welke producten passen goed bij elkaar voor een feestelijke maaltijd? De marktverkoper weet het! Haal je veel bij een kraam? Dan zou je zelfs wat kunnen onderhandelen. Vaak kun je aan het einde van de dag nog wat meer krijgen voor je geld.
7. Het budget feestdagen menu
Opzoek naar inspiratie voor een menu? Wij hebben een heerlijke, maar portemonnee vriendelijk menu voor je samengesteld:
- Amuse: gevuld eitje met mayonaise en kerrie
- Voorgerecht: champignon crème soep
- Hoofdgerecht: Geroosterde aubergine met yoghurt en boerenkool
- Nagerecht: Kerst trifle met chocoladecake
Extra tip: Organiseer je een ontbijt, lunch of diner thuis? Laat je familie en vrienden allemaal een hapje of gerechtje meenemen. Zo proef je allemaal verschillende gerechtjes en besparen jij en je familie en vrienden geld. Bovendien word je ook nog eens verrast door al dat lekkers.