9 Tips voor een feestelijke maaltijd

Bij de feestdagen horen natuurlijk feestelijke maaltijden. Je kookt iets extra’s en besteedt wat meer aandacht aan het menu. En vergeet natuurlijk niet een mooi opgemaakt bord. Dit zorgt er namelijk voor dat de gerechten er nog beter uitzien. Wij geven je 9 eenvoudige tips om tafel en bord een extra smakelijk en feestelijk tintje te geven. 

  1. Kies voor kleur

Bewoners hebben soms verminderde smaak. Daarom is het extra belangrijk om ervoor te zorgen dat het eten er aantrekkelijk uitziet. Kleuren hebben veel invloed op de beleving van een gerecht. Kies daarom voor kleur, bijvoorbeeld door garnering op het bord.

  1. Ga voor een wit bord

Ook de kleur van het bord beïnvloedt de beleving. Dit kan er namelijk voor zorgen dat mensen meer of minder eten. Hoewel een rood bord misschien gezelliger is dan een wit bord eten mensen er minder door. Kies dus liever voor een wit bord en breng kleur op tafel met mooie servetten. 

  1. Gebruik een kookring

Gerechten mooi opmaken kan een hele uitdaging zijn. Een kookring biedt uitkomst. Een stamppot kun je daarmee bijvoorbeeld in een mooie vorm presenteren. Schenk de jus er op een creatieve manier omheen en klaar ben je! Of stapel de verschillende ingrediënten van je gerecht op in een kookring. Ook dit presenteert heel mooi! 

  1. Serveer kleine porties

Denk aan een 5 sterrenrestaurant, daar worden kleine porties geserveerd. En dat heeft een mooie en luxe uitstraling. Schep daarom niet het bord vol, maar kies voor goed afgestemde porties. Zo houden de bewoners ook nog eens meer ruimte over voor het dessert.  

  1. Speel met asymmetrie

Asymmetrie en oneven getallen werken goed bij de opmaak van een bord. Geef het een speelse uitstraling door de ingrediënten niet precies in het midden te leggen of de garnering aan één kant te plaatsen. En ga voor een oneven aantal ingrediënten. 

  1. Laat het glanzen

Het klinkt en ís zo simpel, maar het vormt de basis voor een feestelijke tafel: een superschoon servies en bestek geven letterlijk meer glans. En ook het tafelkleed moet natuurlijk smetteloos zijn. Zeker weten dat dit stralende geheel bijdraagt aan het feestgevoel van de bewoners. 

  1. Stapel de ingrediënten

Leg niet alles naast elkaar op het bord. Dit geeft een “aardappel-groente-vlees gevoel” en is minder feestelijk. In plaats daarvan kun je de ingrediënten van een gerecht stapelen. Serveer je pasta? Roer het dan niet van tevoren al door elkaar, maar schenk de pastasaus over of naast de pasta.  

  1. Creëer een nostalgisch gevoel

Pannenkoek van banaan, rijst van broccoli; het klinkt spannend, maar is minder herkenbaar voor de bewoners. Serveer liever traditionele gerechten, die een nostalgisch gevoel geven. Goed voor de smaakbeleving én goed voor het feestgevoel. 

  1. Denk aan de structuur

Fijn eten ziet er vaak minder smakelijk en aantrekkelijk uit. Bereid daarom liever een gestampte aardappel dan een gladde aardappelpuree. Ook appelmoes met stukjes zal het beter doen dan de variant zonder, omdat dit een meer ambachtelijke uitstraling heeft. 

Cookies op Voeding in de Zorg

Om je de best mogelijke ervaring op onze website te kunnen bieden maken we gebruik van cookies. Door deze te accepteren geef je ons toestemming om deze cookies te plaatsen. Wil je liever niet alle soorten cookies toestaan? Dan kun je zelf je cookievoorkeuren aanpassen. Je kunt je voorkeuren natuurlijk ook altijd op een later moment wijzigen. Meer informatie vind je in ons Privacy Statement.

Cookievoorkeuren aanpassen