Bij koken voor een groep bewoners komt veel kijken. Het is niet te vergelijken met thuis koken. Je moet rekening houden met de wensen van de bewoners, de hoeveelheden zijn anders en de bereiding is een stuk complexer. Met deze tips zorg je toch dat je op een efficiënte manier een lekkere voedzame maaltijd serveert.
- Begin met een goed recept en reken de hoeveelheden om naar het aantal personen. Er zijn handige kookboeken voor woongroepen die hierbij kunnen helpen.
- Zorg dat je slim inkoopt. Koop dat wat je nodig hebt en kijk wat er nog in huis is. In de webshop van de groothandel vind je vaak handige tools om voor groepen te bestellen, dit maakt het bestellen makkelijker.
- Mise en place, oftewel: het voorbereidende werk. Snij alvast wat groente en zet alles klaar. Dan gaat het later een stuk makkelijker. Bewoners kunnen je hierbij helpen als ze hiertoe in staat zijn.
- Kies voor eenvoudig te bereiden gerechten.
- Een goede timing is belangrijk. Denk van tevoren na over de kooktijd en maak een planning. Zo voorkom je dat bijvoorbeeld de aardappelen gaar zijn, maar de groente nog niet.
- Zorg voor goed materiaal: scherpe messen en pannen die groot genoeg zijn.
- Ouderwetse gerechten doen het vaak goed bij oudere bewoners en zijn nog lekker ook!
- Betrek de bewoners bij het koken. Misschien lukt snijden niet meer, maar groente wassen of de tafel dekken kan ook.
- Help elkaar: verdeel het werk of wissel af met je collega. Misschien is er een collega die het leuk vindt om iedere dag te koken, of juist alleen al het snijwerk te doen.