December is vaak een dure maand. Tijd om het in januari rustiger aan te doen en beter op het budget te letten. Natuurlijk wil je wel smakelijke en gezonde maaltijden op tafel zetten. Geen zorgen, want goed en goedkoop eten gaan prima samen. Wij helpen met 7 bespaartips.
1. Maak een boodschappenlijstje
Als je zonder boodschappenlijstje naar de supermarkt gaat of de boodschappen online bestelt, koop je vaak meer. Maak daarom een goed boodschappenlijstje en voorkom dat je te veel koopt. Bonus: je vergeet ook nog eens minder snel producten.
2. Check de aanbiedingen
Iedere supermarkt en iedere leverancier heeft aanbiedingen. Check van tevoren de aanbiedingen en bedenk dan welke gerechten je kunt koken. Tip: maak er een activiteit van met de bewoners door samen de reclamefolders te bekijken.
3. Wentelteefjeswoensdag
Vaak kun je de restjes van voorgaande dagen nog prima gebruiken. Maak bijvoorbeeld van oud brood wentelteefjes of broodpap. Daarmee roep je ook nog eens een nostalgisch gevoel op bij de bewoners. Kies hiervoor een vaste dag, zoals de wentelteefjeswoensdag.
4. Bezoek de markt
Ga samen met de bewoners naar de markt. Hier kun je goede, verse producten veel goedkoper krijgen dan in de supermarkt. Bovendien vormt de markt voor veel bewoners een leuk uitstapje.
5. Ga voor groot
Als je voor 20 personen (of meer) kookt, koop dan zo veel mogelijk grotere verpakkingen. Deze zijn naar verhouding goedkoper. Ook van lang houdbare producten kun je grotere eenheden kopen om op de lange termijn een hoop geld te besparen.
6. Kies voor blik
Groente uit blik, pot of diepvries is een prima alternatief voor vers. Deze groente bevat evenveel voedingsstoffen als onbewerkte groente. Daarnaast zijn groenten, maar ook peulvruchten, uit blik heel goedkoop.
7. Snij lekker zelf
Verse, onbewerkte producten zijn vaak een stuk goedkoper dan de bewerkte variant. Kies bijvoorbeeld voor een krop sla in plaats van een zakje.