Gerechten uit grootmoeders tijd: rijstepap

8 gerechten uit grootmoederstijd

Op Facebook vroegen we: maken jullie weleens ouderwetse gerechten? Er werd veel gereageerd op onze vraag. Want het blijkt dat bewoners het erg waarderen als jullie gerechten van vroeger serveren. We hebben 8 gerechten uit grootmoederstijd op een rij gezet, met daarbij natuurlijk de recepten.

  1. Broodpap is een gerecht dat bestaat uit melk en oud brood. Broodpap werd tot in de jaren 70 nog veel gegeten in Nederland. Tegenwoordig gooien we oud brood vaak weg. Zonde!
  2. Arretjescake is bijzonder, omdat het een koude cake is. Je hebt dus geen oven nodig om de cake te maken. Er worden wel rauwe eieren gebruikt voor dit gerecht. Als je arretjescake maakt voor de bewoners kun je beter gepasteuriseerd eiwit gebruiken, vanwege de salmonella bacterie die in rauwe eieren voor kan komen.
  3. Rijstepap is een Oerhollandse pap en is heel makkelijk te maken. Veel Aziatische keukens hebben een variatie op dit gerecht. In China wordt rijstepap veel als ontbijt gegeten.
  4. Hete bliksem is ook een ouderwets gerecht. Het is een stamppot die bestaat uit aardappels, appels en uien. Het gerecht wordt opgediend met speklapjes of bloedworst.
  5. Zondagse soep zorgt voor heerlijke en herkenbare geur. Een geur die iedereen herkent van vroeger. De basis van de soep is een zelf getrokken bouillon van rundvlees, groenten en kruiden.
  6. Stoofpeertjes is ook een klassiek gerecht. Door de peren lang te koken (meer dan 3 uur) worden ze donkerrood van kleur. Tegenwoordig wordt ook vaak rode perensuiker gebruikt om ze te kleuren.
  7. Bloedworst met appeltjes is een gerecht dat traditioneel vaak in de herfst werd gemaakt.
  8. Griesmeelpudding met bessensap is ouderwets lekker. Deze pudding met griesmeel als basis, is heel eenvoudig te maken.