5 tips om voldoende eiwit binnen te krijgen

Als volwassene heb je zo’n 0,83 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht nodig. Dit is belangrijk voor je spieropbouw en spierbehoud. Voor iemand van 70 kilo is dat 58 gram. In Nederland komen we daar makkelijk aan, de meeste mensen eten meer eiwit dan nodig is. Bij ouderen is de eiwitinname wel extra belangrijk, zij hebben namelijk eerder last van een eiwittekort. Na bijvoorbeeld ziekte of een operatie is het helemaal belangrijk dat ouderen voldoende eiwit binnenkrijgen om aan te sterken. Daarom geven we je 5 tips voor voldoende eiwit. 

Varieer met voeding 

Eiwit zit niet alleen in eieren of vlees. Maar ook in zuivel, peulvruchten, granen en vis. Varieer zoveel mogelijk met verschillende bronnen van eiwit. Dat is niet alleen verstandig voor de eiwitopname, maar ook lekker en gezond!  

Verspreid over de dag

In een keer een hele kom kwark of zware maaltijd met veel peulvruchten eten is voor sommige ouderen lastig. Verspreid de eiwitinname daarom liever over de dag. Een boterham met (pinda)kaas als ontbijt is een goed begin. Vervolgens tussen de middag of na een wandeling een bakje kwark. Bij de avondmaaltijd kun je wat extra bonen of andere peulvruchten serveren. Zo zorg je dat de bewoners gedurende de dag eiwitten binnenkrijgen

Tik een eitje

Af en toe een ei past in een gezond voedingspatroon. Maar overdrijf het niet, maximaal 2 à 3 eieren per week wordt aanbevolen. Zijn er ouderen die vegetarisch eten? Die kunnen gerust een eitje extra per week nemen.  

Wist je trouwens dat in eigeel ook eiwit zit? De dooier neemt zelfs het grootste deel van het eiwit in een ei voor zijn rekening. De term eiwit kan dan ook wat verwarrend zijn. Het staat zowel voor de voedingstof als voor het witte gedeelte van eieren

Gebruik peulvruchten

Peulvruchten, zoals kikkererwten, linzen en bonen, zitten boordevol eiwitten en zijn bovendien lekker. Wat ze extra gezond maakt: ze bevatten ook veel vezels. Combineer peulvruchten het liefst met granen zoals (volkoren)brood, rijst of pasta. Deze voedingsmiddelen vullen elkaar goed aan qua waardevolle voedingsstoffen én smaak.

Geef eiwitrijke tussendoortjes

Vooral na een korte wandeling of na een middagdutje. Denk hierbij aan een bakje yoghurt met fruit, een volkorencracker met hüttenkäse, notenpasta of humus, of een portie nootjes. Op een zonnige lentedag is een heerlijk yoghurtijsje ook een prima tussendoortje! 

Cookies op Voeding in de Zorg

Om je de best mogelijke ervaring op onze website te kunnen bieden maken we gebruik van cookies. Door deze te accepteren geef je ons toestemming om deze cookies te plaatsen. Wil je liever niet alle soorten cookies toestaan? Dan kun je zelf je cookievoorkeuren aanpassen. Je kunt je voorkeuren natuurlijk ook altijd op een later moment wijzigen. Meer informatie vind je in ons Privacy Statement.

Cookievoorkeuren aanpassen