5 Feestelijke baktips voor de lekkerste (en mooiste) taart

Bij een feestelijke gelegenheid hoort natuurlijk taart! Natuurlijk kun je een taart bestellen of bij de banketbakker halen, maar het is toch veel leuker om zelf een taart te bakken? Of je dit nou helemaal alleen doet, hulp krijgt van een collega of samen met de bewoners oppakt, met deze tips bak je een heerlijke taart.

  1. Hoe voorkom je schiften?

Schiften is het proces waarbij twee vloeibare stoffen zich van elkaar afscheiden. Dit kan gebeuren als je beslag niet goed mengt en dat is zonde Hoe je dit kunt voorkomen? Zorg dat alle ingrediënten op dezelfde (kamer)temperatuur zijn. Ook is het belangrijk om de ingrediënten in kleine beetjes toe te voegen en te mengen. Zo voorkom je schiften en wordt je beslag mooi egaal.

  1. Eiwitten kloppen

Eiwitten stijf kloppen is niet zo moeilijk, toch? Wij vinden dit stiekem wel lastig. Stap één voor mooi opgestijfd eiwit zijn een vetvrije beslagkom, gardes en spatel. Was alles grondig met zeep en gebruik het liefst een rvs of glazen beslagkom. Scheid de eieren zorgvuldig en zorg dat er geen enkel druppeltje eigeel bij het eiwit terecht komt. Voeg optioneel suiker toe en kloppen maar!

  1. Eieren scheiden

Oke, maar hoe scheid ik dan zorgvuldig mijn eieren? Er zijn veel trucjes om eieren te scheiden. Het meest bekende is het scheiden van eieren door de dooier voorzichtig tussen twee eierschaalhelften heen en weer te laten glijden, zodat het eiwit er tussen uit glijdt. Tegenwoordig zijn er nog veel meer trucjes te vinden op YouTube en kun je zelfs flesjes gepasteuriseerd eiwit halen. Moet je meerdere eieren gebruiken? Giet dan het vorige eiwit eerst in een andere kom. Als het misgaat bij ei nummer 3, hoef je niet de rest van de eiwitten ook weg te gooien

  1. Blind bakken

Wist je dat je blind kan bakken? Hiermee bedoelen wij niet letterlijk bakken met een blinddoek om. De bodem blind bakken houdt in dat je de bodem eerst voorbakt met een steunvulling, zodat de bodem extra krokant wordt. Hoe doe je dat? Vet de taartbodem goed in en prik gaatjes in de bodem. Verkreukel een stuk bakpapier, vouw het uit en leg dat over je deeg. Hier bovenop leg je je steunvulling. Als steunvulling kun je verschillende dingen gebruiken zoals gedroogde bonen, ongekookte rijst of spliterwten. Verdeel het goed en bak volgens het recept. Verwijder daarna weer je steunvulling en het bakpapier. Voeg dan de taart vulling toe en smikkelen maar.

  1. Versieren

Het leukste bewaren we voor het laatst. Het versieren van de taart. Haal sprinkels, spuitmondjes, chocolade, (eetbare) bloemen, toppings en noem het maar op want de versiering kan natuurlijk niet ontbreken. Laat de bewoners gezellig meehelpen om de taart te versieren.

Extra tip:

Ken je dat: Je wilt de  bewoners trakteren op tompoucen en iedereen zit er helemaal onder. Eet de tompouce daarom in laagjes. Nog steeds even lekker en scheelt een hoop geklieder.

Veel bak plezier!

Cookies op Voeding in de Zorg

Om je de best mogelijke ervaring op onze website te kunnen bieden maken we gebruik van cookies. Door deze te accepteren geef je ons toestemming om deze cookies te plaatsen. Wil je liever niet alle soorten cookies toestaan? Dan kun je zelf je cookievoorkeuren aanpassen. Je kunt je voorkeuren natuurlijk ook altijd op een later moment wijzigen. Meer informatie vind je in ons Privacy Statement.

Cookievoorkeuren aanpassen