4 Voedingstrends in de zorg 1

Dit worden de voedingstrends in de zorg

De zorg verandert. Zéker als het gaat om eten en drinken. Als zorgmedewerker speel je een steeds actievere rol in het aanbieden van gezonde voeding. Wat zijn de voedingstrends? We nemen een kijkje in de glazen bol.

1. Do it yourself!

Je krijgt als zorgmedewerker de komende jaren nog meer verantwoordelijkheid als het gaat om eten en drinken. Er zijn minder koks, er wordt vaker zelf gekookt. En dat betekent dat je er misschien een extra taak bij krijgt. Een belangrijke taak, waarbij je je bewoners zich beter kunt laten voelen door gezonde maaltijden aan te bieden. Misschien ga je in de toekomst samen met bewoners wel je eigen brood bakken. Of je verwerkt groenten uit de eigen moestuin die vrijwilligers samen met bewoners onderhouden. Gelijk weer een dagactiviteit voor de bewoners erbij.

2. Voeding op maat

Het is goed dat er algemene voedingsadviezen zijn, zoals in de Schijf van vijf. Maar in de toekomst zal steeds vaker blijken dat voeding individueel is. Personalised nutrition noemen we dat. Wat voor de ene persoon goed is, kan voor de andere minder gezond zijn. Als zorgmedewerker ken je de bewoners en weet je wat iemand graag eet. Dit in combinatie met een zo gezond mogelijke keuze bepaalt wat je iemand het best aan kunt bieden. Kortom voeding  op maat.

3. Verspilling voorkomen!

We zullen steeds creatiever met eten omgaan, waardoor eten weggooien niet meer nodig is. Zelf koken helpt hierbij. Jij weet ongeveer wel hoeveel je bewoners eten, waardoor je niet teveel klaarmaakt. En heb je toch wat over, dan kun je de restjes weer verwerken, bijvoorbeeld in een soep. Of er worden manieren bedacht hoe je maaltijden die over zijn beter kunt bewaren. Allemaal manieren om te zorgen dat we minder voedsel verspillen. Maar voedselveiligheid staat voorop!

4. Meer aandacht voor sociale aspecten van eten

Eten en eten wordt meer en meer een activiteit die mensen ‘samen’ doen. De komende jaren zal de focus nóg meer liggen op gezamenlijk eten en gastvrijheid. Zorgen voor gezelligheid, goed luisteren naar wat de wensen van de bewoners zijn en zoveel mogelijk tijdens samen eten heeft veel directe invloed op de eetlust van de bewoners: ze eten meer en beter!

Cookies op Voeding in de Zorg

Om je de best mogelijke ervaring op onze website te kunnen bieden maken we gebruik van cookies. Door deze te accepteren geef je ons toestemming om deze cookies te plaatsen. Wil je liever niet alle soorten cookies toestaan? Dan kun je zelf je cookievoorkeuren aanpassen. Je kunt je voorkeuren natuurlijk ook altijd op een later moment wijzigen. Meer informatie vind je in ons Privacy Statement.

Cookievoorkeuren aanpassen