Uit onderzoek blijkt dat ouderen producten met een sterkere smaak lekkerder vinden. Zij geven de voorkeur aan 3 theelepels zout, terwijl zij vroeger genoegen namen met minder. Dit komt onder andere door veranderingen in de hersenen. Om meer smaakbeleving te creëren is het natuurlijk niet verstandig om meer zout over het eten van de bewoners te strooien. Wij geven 4 tips om eten goed op smaak te brengen (zonder zout!).
1. Helemaal van jezelf: soep zonder bouillonblokje
Verse soep is het allerlekkerst. Om je zelfgemaakte soep wat meer smaak te geven kies je misschien snel voor een bouillonblokje- of poeder. Zonde! Verse groente geeft al zoveel smaak aan je eigen soepje. Kan je soep toch nog wat extra smaak gebruiken? Fruit eerst wat knoflook, voordat je de andere groenten toevoegt, gebruik peper en/of schenk er wat kookroom in.
2. Verse kruiden als zoutvervanger
Verse kruiden, zoals basilicum, oregano, tijm en koriander, geven een heerlijke smaak aan al je gerechten. En je kunt verse kruiden volop gebruiken als je zoutloos kookt. Dankzij de verse kruiden merk je amper dat je geen zout hebt toegevoegd. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor kruiden uit potjes. Kijk dan alleen wel even bij de ingrediënten of deze geen zout bevatten. De Nierstichting heeft een kruidenwijzer (https://nierstichting.nl/kruidenwijzer/), die aangeeft welke kruiden je bij welk product kunt gebruiken om je gerecht lekker op smaak te brengen. Superhandig!
3. Zure twist: gebruik citroen of limoen
Citroen of limoen is altijd handig om bij de hand te hebben tijdens het koken. Zeker als je zoutloos kookt. De frisse smaak van deze citrusvruchten zorgt ervoor dat zoutloze maaltijden een oppepper krijgen. Serveer dus altijd een schijfje citroen of limoen bij visgerechten, salades of stoofschotels.
4. Een teentje erdoor: gebruik lekker knoflook
Een teentje knoflook is de ideale zoutvervanger. Met knoflook geef je gerechten een lekkere hartige smaak. Knoflookpoeder kan natuurlijk ook. Zout wordt zo door niemand gemist!