• -
  • -

Voedselveiligheid

Er zijn landelijke hygiëneregels waaraan elke zorginstelling moet voldoen. Misschien niet het spannendste onderwerp, maar wel enorm belangrijk. Deze hygiëneregels dragen namelijk ook bij aan de voedselveiligheid. In ons eten kunnen stoffen voorkomen die ons ziek kunnen maken. Deze stoffen zitten van nature in de voeding, worden eraan toegevoegd of ontstaan tijdens het bewerken, bereiden of bewaren. Ook in onze e-learning ‘De basis van voeding’ besteden we een hoofdstuk aan voedselveiligheid.

Wat leer je?

  • Waarom voedselveiligheid belangrijk is;
  • Welke stoffen in voeding een risico kunnen vormen;
  • Welke wet- en regelgeving bestaat op het gebied van voedselveiligheid;
  • Wat je zelf kunt doen om te zorgen voor voedselveiligheid.

Wat zeggen andere zorgmedewerkers over dit hoofdstuk?

‘Nu weet ik pas hoe belangrijk het is om producten te stickeren en de datum erop te zetten.’

Kwaliteit en eten langer houdbaar maken

In Nederland is de kwaliteit van het voedsel heel goed. Hier in Nederland zorgen wij ervoor dat onze voeding zo min mogelijk schadelijk stoffen bevat. Om voedsel langer houdbaar te maken, conserveren we dit. Ongewenste bacteriën, schimmels en virussen die voorkomen in ons eten, worden gedood of ze krijgen geen mogelijkheid om te groeien. Het bederf gaat hierdoor minder snel en mensen worden minder snel ziek van het eten. Meer methodes om ons eten langer houdbaar te maken zijn koelen, invriezen, toevoegen van zout, suiker of zuur, fermentatie en verhitten.

Bewerken, bewaren en bereiden

Van alle plekken in de zorginstelling is de keuken één van de belangrijkste plekken om goede hygiëne te handhaven. Wist je dat eten op verschillende manieren besmet kan raken met micro-organismen zoals bacteriën en schimmels? Dit kan bijvoorbeeld door contactbesmetting of kruisbesmetting. Weet jij wat dit is en wat je hieraan kunt doen? Handen wassen is de eerste stap en dit moet echt op een goede manier gebeuren.

Wat kun je zelf doen aan voedselveiligheid?

Het is belangrijk dat de producten die je koopt veilig zijn. Maar zelf kun je ook veel doen om ervoor te zorgen dat bewoners niet ziek worden van eten. Let bijvoorbeeld bij het doen van de boodschappen of bij de levering op de houdbaarheidsdatum, vooral bij vlees en zuivel. Pak gekoelde of ingevroren producten als laatste en vervoer deze in een koeltas. Zo voorkom je dat ze te warm worden en bederven. Kom je thuis of op je werk? Stop de gekoelde producten weer zo snel mogelijk in de koelkast of diepvries. Hierdoor krijgen bacteriën geen kans om te groeien.

Gebruik je ogen, neus en mond

Na de THT-datum zijn producten vaak nog wel te gebruiken, maar kunnen de smaak, geur en kleur achteruitgaan. Gebruik daarom goed je ogen, neus en mond. Zie je plekjes, klontjes of schimmel op of in het product, ruikt het anders of zit er een vreemde smaak aan? Gooi het product dan weg.

Meld je nu aan voor onze gratis e-learning ‘De basis van voeding’. Ben je enthousiast geworden? Leuk! En goed nieuws: meld je direct hier aan en volg de e-learning gratis! 

Cookies op Voeding in de Zorg

Om je de best mogelijke ervaring op onze website te kunnen bieden maken we gebruik van cookies. Door deze te accepteren geef je ons toestemming om deze cookies te plaatsen. Wil je liever niet alle soorten cookies toestaan? Dan kun je zelf je cookievoorkeuren aanpassen. Je kunt je voorkeuren natuurlijk ook altijd op een later moment wijzigen. Meer informatie vind je in ons Privacy Statement.

Cookievoorkeuren aanpassen